BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Lassan a csecsemők is a forint gyengülésére tesznek tétet

A mára tervezett 12 hónapos DKJ-aukciótól távolmaradtak a vevők: a hozamszint 9,96 százalékra ugrott, amelyre bő 3 éve nem akadt példa. Az eredmény persze az elmúlt napok fényében nem meglepő, ugyanakkor a kérdés továbbra is a jövőkép. A forint ma reggel újabb mélypontra (323,6) esett az euróval szemben, de 252-es dollár és 265-ös svájci frank árfolyam sem kifejezetten bíztató jel. A kötvénypiacon tegnap alacsony forgalom mellett mutatkozott jelentősebb hozamemelkedés (árfolyamcsökkenés), amellyel lassan 3 éve nem látott hozamszinteket ütött a jegyzés – írják az Equilor közgazdászai.

A piaci szereplők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy mi vezetett a mostani helyzet kialakulásához, annyi azonban bizonyos, hogy sok kérdőjel gyűlt fel. A jegybankkal kapcsolatos parázs vita, a devizatartalék ügyének napi szintű emlegetése, a költségvetéssel és államadóssággal kapcsolatos témák fokozatosan bizonytalanították el a befektetőket ebben a hangulatban – vélekednek az Equilor elemzői.

Mik a mozgatórugói a mostani helyzetnek?

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre csökken a gyors és hatásos megoldás esélye. A kormányzati képviselők nyilatkozatai egyre több kételyt ébresztenek, ez pedig oda vezethet, hogy a befektetők bármilyen állami intézkedés nélkül is felteszik kezüket és kivonják tőkéjüket a részvény és/vagy kötvénypiacról.

Az Equilor közgazdászai rámutatnak, hogy a helyzet részbeni rendezéséhez minél előbb egységes fellépésre van szükség kormányzati oldalról, ami érdemben csökkenti az EU/IMF-megállapodással kapcsolatos homályt. Jelenleg a január végi/február eleji tárgyalássorozatról szól a fáma, de a befektetők egyre kevésbé hiszik el, hogy a kormányzat valóban meg akar állapodni a nemzetközi szervezetekkel.

A valós helyzet az, hogy a kormányzati kommunikáció a piaci finanszírozást helyezi előtérbe, amelyre még mindig adott az esély, ugyanakkor a befektetői bizalom olyan mértékben romlott Magyarországgal kapcsolatban az elmúlt hónapokban, hogy pusztán a piacról bevonni forrásokat csak jóval magasabb hozamszintek mellett lehet.

Az IMF szerepvállalása tehát nem azért fontos, mert a befektetők az IMF ajkán csüngenek, hanem azért, mert az IMF jelenléte implicit garanciát jelent a piaci szereplők számára is, hogy a kormányzat nem tér le arról az útról, amit a megállapodásokban lefektettek. A befektetők jellegzetessége ugyanis, hogy a hangulattól függően akár el is zárhatják a pénzcsapokat vagy éppen olyan kamaton biztosítanak csak forrást, ami érzékenyen érintené a hazai költségvetést – olvasható az Equilor kommentárjában.

Az IMF vagy a piac kényszeríti ki a megoldást

A mostani helyzetben kevés olyan pontot tudunk azonosítani, ami érdemben javítaná Magyarország megítélését és finanszírozási helyzetét. Az egyik ilyen természetesen az IMF-megállapodás, itt azonban továbbra is éles szakadék húzódik a kormányzat elképzelései (készenléti hitelkeret) és az IMF tervei (standard hitel) között. A különbséget természetesen az jelenti, hogy az IMF jóval nagyobb beleszólást kíván kapni a gazdasági kérdésekbe, ami szemben áll a kormányzati elképzelésekkel.

Ennél durvább és fájdalmasabb pontot jelent, ha a piac kényszeríti ki a váltást a kormányzati politikában. Bár Magyarország újabb forrásbevonás nélkül vélhetően hónapokig képes finanszírozni magát, a kötvényaukciók sorozatos kudarca révén a befektetők markáns üzenetet küldhetnek a jelenlegi helyzetben, ami az eddigi kormányzati állásponthoz képest éles váltást idézne elő.

Még van tér forintgyengülésre, év végéig jelentős izmosodást várunk a forintban

Az Equilor extrém mértékű pesszimizmust érzékel a forinttal kapcsolatban, lassacskán már a csecsemők is a forint gyengülésére tesznek tétet az óvodában. Ennek fényében kisebb-nagyobb forinterősödésekre számítunk a következő hetekben, de a jelenlegi problémák rendeződéséig alapvetően a forint gyengülése az, amire kockázat/hozam tekintetében érdemes további tétet rakni.

„Természetesen számítunk fordulatra a forint kapcsán is, erre azonban nem technikai szinteknél, hanem a globális és hazai események tükrében látunk esélyt: vagyis nem egy 325-ös vagy éppen 330-as EUR/HUF-árfolyamnál kell minden tétet megrakni, hanem fokozatosan érdemes a pozíciót kiépíteni a forint későbbi erősödésére játszva” – vélik az elemzők.

„A CHF/HUF kapcsán a tavaly augusztusban realizált 273-es szintek megdöntésére továbbra is látunk esélyt, ráadásul rövid távon a svájci jegybank részéről nem várható olyan lépés, ami gyengítené a frankot és segítené a CHF/HUF csökkenését” – teszik hozzá.

Csipegessük a magyar kötvényeket!

Alapvetően érdemes megfontolni a hazai kötvénypiacra a visszatérést, hiszen az éven belül lejáratok 10% alatti, míg az éven túli lejáratok itt-ott már 11% körüli hozammal kecsegtetnek. Tekintettel arra, hogy a kötvénypiacon abszolút nem lehet pánikról beszélni, véleményünk szerint el kell kezdeni a magyar államkötvények óvatos vásárlását, ajánlják az Equilor elemzői.

Csinosabb beszállót a hosszabb (3/5/10 év) futamidőknél a 12% körüli vagy afeletti hozamszintek jelentenek, ahonnan jóval nagyobb egy hozamcsökkenés és persze egy árfolyam-emelkedés esélye. Rövidebb futamidők esetében a 3/6 hónapos DKJ kifizetődő abban az esetben, ha lejáratig megtartjuk ezeket az instrumentumokat – vélekednek az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.