BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellegi: Előfeltételek nélkül készek vagyunk az IMF-tárgyalásokra

Fellegi Tamás, a magyar IMF tárgyalódelegáció vezetője sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnökkel a mandátumáról folytatott megbeszéléseket követően. A tárcanélküli miniszter többször hangsúlyozta: készek bármiről tárgyalni, a cél a gyors hitelmegállapodás.

A kormány tisztában van a helyzet komolyságával és a tárgyalások tétjével – hangsúlyozta a delegáció vezetője. Az is világos, hogy az elmúlt hetek eseményei nem változtatták meg a kiindulási pontot, vagyis azt, hogy a kulcsprobléma az adósság. Ezért a kormány stratégiai iránya nem változik. A forint árfolyamot nem lehet figyelmen kívül hagyni, "nem dugjuk a fejünket a homokba" – fogalmazott Fellegi Tamás, hozzátéve, hogy elsősorban a piacról igyekeznek finanszírozni a magyar államot, ennek érdekében gyors megállapodást kell kötni az IMF-fel.

Kizárólagos mandátumom van a tárgyalásokra a kormánytól - szögezte le Fellegi Tamás, hozzátéve, hogy a kormány kizárólag az általa képviselt álláspont értelmében nyilatkozik, nem szabad figyelembe venni a pletykákat. Január 18-án az IMF felülvizsgálja a magyar gazdaság állapotát, a kabinet azt reméli, hogy ennek kapcsán a hitelkérelem terén is előrelépés történik. A kormány bármilyen kérdést kész megtárgyalni és hajlandó intézkedéseket tenni. A szükséges jogszabályi háttér rendelkezésre áll, amennyiben ennek kapcsán az EU vagy az IMF felvetést tesz, azt a kormány kész megtárgyalni és ha az egybeesik az ország érdekével, kész azt elfogadni is.

"Teljes mértékben tiszteletben tartjuk a jegybank függetlenségét, az elfogadott jogszabály ezt nem akadályozza" - mondta Fellegi Tamás, kiemelve, hogy bár hallják a kritikát, mindaddig, amíg az EU vagy az IMF nem szólal meg ez ügyben, minden vélemény csak pletyka. A tárgyalásokon a kormány igényt tart az MNB szakértelmére, ezért a delegáció tagja lesz Karvalits Ferenc, a központi bank alelnöke is. A kormány minden feltételt megteremtett, előfeltételek nélkül készen állnak a tárgyalásokra - fejezte be tájékoztatóját Fellegi Tamás.

A 10 éves magyar állampapírok hozama délelőtt átlépte a 11 százalékot, amelyre a reggel mért 10,7 százalékról került a hozamszint. Később csökkenésnek indultak a hozamok, és jelenleg 11 százalék alatt állnak a másodlagos piacon.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a csődkockázati mutató a 722 bázispontról 733 pontra emelkedett a CMA DataVision adataira hivatkozva. A Reuters későbbi beszámolója szerint 38 bázispontos emelkedés történt, így 754 bázispontra kúszott fel az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítás felár díjszabása.

A Reuters felvetésére, miszerint az EKB konkrét kifogásokat emelt a jegybanktörvény kapcsán, Fellegi Tamás elmondta: a szervezet több javaslatát beépítették és készek további módosításokra is. Beleértve a Monetáris Tanács összetételének esetleges változtatásával kapcsolatos egyeztetéseket is.

A tárcanélküli miniszter szerint nem mond ellent a fenti álláspont annak, hogy a miniszterelnök korábbi nyilatkozata szerint "nem húsbavágó" a megállapodás.

Giró-Szász András hozzátette: a PSZÁF és az NGM egyeztetni fog a forintárfolyammal kapcsolatos "rémhírek" kezelését illetően.

A Bloomberg kérdésére: kész-e gyökeresen átalakítani a kormány a gazdaságpolitikát az IMF kérésére, Fellegi Tamás elmondta: az újságíró megelőlegezi a tárgyalások tematikáját, de erre vonatkozó hivatalos hír egyelőre nem érkezett. "Nem tudom, miről fogunk tárgyalni, csak arról tudunk, amiről az elmúlt hetekben hallottunk. Információk csak az elmúlt hetekben a sajtóban megjelenő témák vannak, ezek nagy része korrektül jelent meg a sajtóban". De a felvetett gondok között nem szerepelt olyasmi, ami a magyar gazdaságpolitika gyökeres átalakítását célozná. Fellegi Tamás "elővigyázatossági-készenléti" hitelt említett szükséges konstrukcióként, vagyis nem erősítette meg a nemzetközi sajtóban kész tényként közölt információt, miszerint Magyarország készenléti hitelt fog felvenni.

Magyarország nincs államcsőd közeli helyzetben, ezt nemcsak a magyar kormány, hanem attól független közgazdászok is megerősítik - jelentette ki a kormányszóvivő.

Giró-Szász András hozzátette: a makroszámok is ezt igazolják. A kormányszóvivő mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által márciusban beterjesztendő, a nemzetgazdaság biztonságos működéséről szóló törvényjavaslat céljaival kapcsolatban firtatta az államcsőd kivédését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.