BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel beszélt Magyarországról: Helyes, hogy a bizottság ellenőriz

Angela Merkel német kancellár a német Deutschlandfunk rádióadónak adott vasánapi interjújában azt mondta: helyesnek tartja, hogy az Európai Bizottság ellenőrzi a magyar törvényeket, hogy megfelelnek-e az uniós alapjogoknak – írja a hvg.hu.

A Deutschlandfunk német rádióadónak adott hosszú interjút Angela Merkel német kancellár, akit a beszélgetés végén Magyarországról, az EU " új problémás esetéről" kérdezet a riporter. A riporter szerint az ország rögtön két okból is kritizálja az Európai Bizottság, egyrészt az államháztartási hiány miatt, másrészt Orbán Viktor nemzeti-konzervatív kormányának beavatkozását az állami szervek, az Alkotmánybíróság és a Magyar Nemzeti Bank függetlenségébe.

Az Európai Bizottság a következő napokban, hetekben dönti el, hogy kötelezettségszegési eljárást indít-e az ország ellen - emlékeztet a riporter. Ez ahhoz is vezethet, hogy megvonják Magyarországtól az uniós szavazati jogot. A riporter a kancellártól azt kérdezte, szerinte ez lenne-e a helyes lépés.

Merkel a kérdésre válaszolva azt mondtam, helyesnek találja, hogy az EB vizsgálja a magyar törvénykezést, az új alaptörvényt, valamint a jegybank függetlenségének kérdését abból a szempontból, hogy megfelel-e az európai alapelveknek. "Ezeket vizsgálatokat a lehető legpontosabban kell lefolytatni – írja a hvg.hu. Most nem éri meg azon spekulálni, mi, mikor történne a jövőben" - jelentette ki a német kancellár, hozzátéve: szerinte az a lehetőség is fennáll, amit a riporter említett, vagyis az uniós szavazati jog megvonása.

"Először azonban várjuk meg a vizsgálatok eredményét" - modnta Merkel. "Tény, hogy Magyarországnak az EU tagjaként a többi taghoz hasonlóan tartania kell magát az európai alapelvekhez. Ehhez tartozik a sajtószabadság, a jegybank függetlensége és az is, hogy a mindenkori Alkotmánybíróság függetlenül tudjon döntéseket hozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.