BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénznyomtatás minden mennyiségben? - A válság még előttünk van

A felszínen úgy tűnik fel, hogy enyhült az euróválság. Spanyolországnak, Olaszországnak, sőt az EFSF eurómentő alapnak ugyanis az elmúlt napokban sikerült kötvényeket elhelyezniük, és Görögországban pedig lázasan tárgyalnak az adósság csökkentéséről A nyilvános vitában "enyhülésről" esik szó, "fellélelgzésrál Európában". De ez messze an az igazságtól - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint ugyanis ezek a sikeres kötvényaukciók ténylegesen csak az Európai Központi Bank beavatkozásának köszönhetők. És a Görögország és a hitelezői közti tárgyalások eddig kudarcnak minősülnek. Ha pedig nem találnak hamarosan megoldást, a görög kormány szerint az ország márciusban végérvényesen államcsődbe zuhanhat. És mivel a központi bankok ezt tudják, a bankokat előrelátóan pénzzel látják el - hogy időt vásároljanak a pénzügyi rendszer részére. Ugyanis a jegybankok első szabálya így hangzik: Ha időre van szükséged, nyomass pénzt.

Ezzel kapcsolatban a Credit  Suisse svájci nagybank a következőket írja:"A  végjáték kezd formát ölteni. A végső kérdés továbbra is az: Megmenti-e a végén Németország Franciaországot? A figyelem középpontjában jelenleg az Európai Központi Bank és az a kérdés áll, vajon mennyi friss pénzt fog nyomtatni? Mario Draghi, az Európai Központi Bank új elnöke a hivatali ideje első három hónapjában már bebizonyította, hogy nem osztja elődjének, Jean-Claude Trichet-nek inflációs aggodalmát.

Mindig azt mondta, hogy mindig el akarja látni a bankokat minden likviditással, ha a bankok ezt igénylik. És ezt meg is tette. A Die Presse a továbbiakban rámutat: a pénzmennyiség feltornászása inflációhoz vezet. Olyan fejlemény ez, amely a jelek szerint mindenekelőtt Németországban kelt aggodalmat. Legutóbb éppen Carl-Ludwig Thiele jelentette ki a Bundesbank képviseletében, "egyszer és mindenkorra le kell venni a napirendről azt az ötletet, hogy a szükséges pénzt (csak) nyomtatni kell." Ám a jegybankok második szabálya így hangzik: "Mindig több pénzt kell nyomtatnod, mint legutóbb."

A Die Presse a továbbiakban rámutat, hogy február 29-én, tehát a valószínű görög államcsőd előtt egy hónappal, az Európai Központi Bank még egyszer felkínálja a  hároméves hitelt. A Credit Suisse azt írja, a találgatások olyan likviditási injekcióról szólnak, amelynek összege "akár tízmillió dollárról" szól. Ám meg kell gondolnunk: az Európai Központi Bank mérlege - a "hátsó ajtó révén történt pénznyomtatási program révén -  már most fel van tornászva 2,7 billió euróra. Még "csupán" egybillió euró összegű pénzinjekció is robbanásszerű hatást idézne elő az Európai Központi Bank mérlegében.

Egy rövid tőzsdei kurzusnövekedésre az eurókurzus csökkenése következne. Ez ugyan erősítené az európai exportgazdaságot, de egyben felgyorsítaná a leértékelési versenyt is a valuták között. A Federal Reserve-nek ismét be kellene indítania a bankóprést, elkezdve a gyakran kritizált pénznyomtatási programját, a "quantitative easing"-et, az amerikai gazdaság megvédése érdekében.

A lehetséges következményeket lehetetlen megbecsülni. Mert a jegybankokra vonatkozó harmadik szabályt ritkán veszik tekintetbe: Valamikor már nem lehet több időt megvásárolni, mindegy, hogy mennyi pénzt nyomatsz. Vagy ahogy a Credit Suisse írja: Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a válság még előttünk van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.