BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Suppan: Az ÁFA emelése és a forint esése miatt tovább nőhet az infláció

A statisztikai hivatal közölte a tavalyi inflációs adatot.

A fogyasztói árak 2011-ben átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek, decemberben 4,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban és 0,2 százalékkal haladták meg a novemberi árszintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

„A várakozásoknál enyhén alacsonyabbra, 4,1%-ra mérséklődött az infláció decemberben az előző havi 4,3%-ról, a fogyasztói árak 0,2%-kal nőttek az előző havihoz képest. A maginfláció 3,3%-ra emelkedett, míg havi szinten 0,4%-kal emelkedett” – összegzi az inflációs adatot Suppan Gergely.

A TakarékBank vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben, 1,3%-kal a szeszes italok, dohányáruk árai emelkedtek a jövedéki adóemelés hatására. A többi termék és szolgáltatás ára az átlagnak megfelelően, illetve az alatt emelkedett, kisebb meglepetést okozott, hogy az élelmiszerárak csupán 0,2%-kal nőttek az előző hónaphoz képest.

„Minimális mértékben megjelenhetett a forintgyengülés hatása, amit a tartós cikkek 0,2%-os havi drágulása tükröz, azonban messze elmarad a forintgyengülés mértékétől. Ez azonban később megjelenhet az árakban” – mutatott rá. Hozzátette, a 12 havi fogyasztói árindex mérséklődést az üzemanyagárak magas egy évvel ezelőtti bázisa, illetve a havi szinten megfigyelt kisebb árcsökkenése segítette.

12 hónap alatt, 2010. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6%-kal emelkedtek. 6,8%-kal emelkedtek az egyéb cikkek árai, ezen belül 15,9%-kal emelkedtek az üzemanyagárak. A háztartási energiaárak 5,9%-kal, a ruházkodás 2,5%-kal, a szolgáltatások 2,7%-kal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk árai átlagnak megfelelően, 4,1%-kal nőttek, míg a tartós fogyasztási cikkekért 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyi éves átlagos infláció 3,9% volt.

„Az év elején emelkedést okoz az áfa felső kulcsának emelése, bár feltehetően nem kerül teljesen át a fogyasztói árindexbe. Így 2012 elején 5,2%-ra ugorhat az infláció, azonban az év során fokozatosan enyhülhet, így az idei átlagos infláció 4,8% lehet, a forint gyengülése azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent” – vélekedett Suppan Gergely.

A háztartási energiaárak 4,2%-kal nőhetnek, ami már tartalmazza az áfa emelés hatását is, míg a dohánytermékeknél az előrehozott jövedéki adóemelések miatti gyorsabb áremelkedés várható. A felfelé mutató kockázatokat viszont az idén újra visszaeső fogyasztás mérsékelheti – mutatott rá.

„Az adóemelések hatásainak kiesésével 2013 második negyedévében elérhetővé válhat a 3% inflációs cél. Ennek ellenére az MNB további kamatemelésre kényszerülhet a pénzügyi stabilitási kockázatok, a gyenge forintárfolyam és az igen magas kockázati felárak miatt. Így alapesetben arra számítunk, hogy januárban 7,5%-ra emelkedik az alapkamat, amit részben az IMF-fel folytatott tárgyalások, illetve a nemzetközi környezet alakulása befolyásolhat” – vetítette előre Suppan.

Úgy látja, mindezek mellett az MNB-nek azt is figyelemmel kell követnie, hogy adóemelések esetleges másodkörös hatásai megjelennek-e az várakozások alakulásában. Kedvező esetben az év közepétől lassú és fokozatos kamatcsökkentési sorozat veheti kezdetét, így az év végére 6,5%-ra süllyedhet vissza az alapkamat.

A KSH szintén ma közölte, hogy az ipari termelés volumene 2011. novemberében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 4,2 százalékos növekedést mutat novemberre, amivel tavaly január óta a legmagasabb értéket érte el.

A termelés a múlt év első tizenegy hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A 2011. évi novemberi ipari termelés részletes adatai megegyeznek a korábban közölt előzetes mutatókkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.