BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemző nagyon elégedett: jól is jöhet a Malév csődje

A várakozásoknál lényegesen jobban, még az optimistának tekinthető várakozásainknál is erőteljesebben, 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP a tavalyi utolsó negyedévben. Igen pozitív meglepetés, hogy az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a GDP, ami növelheti annak valószínűségét, hogy a hazai gazdaság elkerülheti a technikai recessziót – azaz két egymást követő negyedéves visszaesést, vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A tavalyi évben összességében 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A negyedik negyedévben az ipari termelés gyorsult a harmadikhoz képest, míg az építőipar visszaesése markánsan lassult, így már jóval kisebb mértékben húzza vissza a gazdaságot. A tavalyi évben a mezőgazdaság húzta a gazdaságot, azonban jól teljesített az ipari export is, írja Suppan Gergely.

„A negyedik negyedéves pozitív meglepetést a beruházások okozhatták, mivel a gépberuházások feltehetően továbbra is dinamikusan nőnek, míg az építési beruházások visszaesése már jóval kisebb mértékben veti vissza a beruházásokat” – emelte ki a TakarékBank vezető közgazdásza.

Suppan előrejelzése szerint a kormányzati megszorítások és az adóváltozások miatt az első negyedévben csökkenhet a GDP negyedéves alapon, azonban a második negyedévtől már újra növekedésre számít, mivel egyrészt a német konjunktúra élénkülni látszik, másrészt elkezdődik a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében.

„A Nokia termelésnek kiesése ugyan kissé fékezheti a növekedést, azonban mivel a legkisebb hozzáadott értékű összeszerelési tevékenységet telepítik át, miközben a termelés visszaesése már néhány éve tart, nem befolyásolhatja komolyabb mértékben a GDP-t” – mutatott rá az elemző.

Úgy látja, ellentmondásos a Malév csődjének hatása is. Mivel a légitársaság üzemi szinten veszteséges volt, ezért aligha termelt pozitív hozzáadott értéket, így a vállalat megszűnése akár javíthat is a GDP-n. Ugyanakkor a tranzitforgalom kiesése, valamint a beszállítóknak adott rendelések kiesése negatív hatással is járhat, összességében azonban elhanyagolható mértékűnek tekintjük ennek a GDP-re gyakorolt hatását, vélekedett.

A térségben a cseh gazdaság hivatalosan is technikai recesszióba került, mivel a harmadik negyedéves 0,1 százalékos visszaesés után a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal szűkült az előző negyedévhez képest, míg az éves növekedés 1,2 százalékról 0,7 százalékra lassult.

A román gazdaság 0,2 százalékkal csökkent negyedéves alapon, míg az éves növekedés a várakozásoktól elmaradva 1,9 százalékra lassult a harmadik negyedévi 4,4 százalékról.

A szlovák gazdaság azonban továbbra is egészségesen, 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest, így az éves növekedés 3,4 százalékra gyorsult az azt megelőző 3 százalékról.

„Az eddig megjelent adatok alapján a magyar gazdaság azon kevesek közé tartozik az EU-ban, ahol negyedéves alapon növekedés volt” – zárta elemzését Suppan Gergely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.