BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így játszaná ki Irán a szankciókat

Oroszország 10 milliárd dollárt bocsájt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendelkezésére, hogy megtámogassa a válság sújtotta euróövezetet - közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter pénteken. A RIA Novosztyi hirügynökség jelentése szerint.

Hozzátette, hogy a pénzt az orosz központi bank utalja majd át. Hozzátette, hogy Oroszország, amely az Európai Unió harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, kész további finanszírozást felajánlani az IMF segélyprogramjai részére.

Közben a The Moscow Times pénteki száma szerint iráni kereskedik tárgyalásokat folytatnak orosz cégekkel gabona importjáról. Ám kereskedelmi források szerint Irán azzal  próbálja megkerülni a nukleáris programja elleni tiltakozásul életbe léptetett nyugati szankciókat, hogy az adás-vételi szerződéseket nem nyugati valutában, hanem orosz rubelben köti meg.

Az egyik kereskedő szerint - akit az orosz lap idézett - az iráni kereskedők kukorica és búza megítélésről tárgyalnak orosz exportőrökkel, és az ellenértéket rubelben nyitott akkreditiv keretében egyenlítenék ki. Az orosz valutában nyitott akkreditív ugyanis a szankciók ellenére lehetővé tenné a nemzetközi banki kifizetéseket. Iráni kereskedők Irakon keresztül történő kukoricaimportról is tárgyalásokat folytatnak, megkerülve az amerikai dollárban és az uniós valutában történő fizetésre elrendelt korlátozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.