BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: recesszióban az euróövezet

Az euróövezet az eddigi aktivitási adatok alapján valószínűleg már recesszióban van, és jó eséllyel az év egészében is csökken a valutauniós gazdaság összteljesítménye - jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint az euró fennmaradásához a tagállamok költségvetési integrációjára van szükség.

A Moody''s Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody''s Corporation cégcsoport londoni gazdaságelemző részlege - befektetőknek összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében azt írta, hogy a legutóbbi beszerzői menedzserindexek (PMI) 0,5 százalékos tavalyi negyedik negyedévi euróövezeti GDP-visszaesésre utalnak. 

A cég közgazdászai szerint azonban ez az aktivitási mutató - jóllehet a GDP-folyamatok irányát előre tudja vetíteni - a GDP-érték változásainak ütemét már kisebb pontossággal jelzi.

Ennek alapján a Moody''s Analytics londoni elemzői közölték, hogy saját becslésük szerint negyedéves összevetésben 0,25 százalékkal csökkent a valutaunió gazdasági teljesítménye a tavalyi utolsó három hónapban. A ház azzal is számol, hogy a recesszió az idei első félévben is folytatódik, és az euróövezeti gazdaság 2012 egészére vetítve is zsugorodni fog a tavalyi kibocsátáshoz képest.

Más nagy londoni elemzőházak is biztosra veszik az idei euróövezeti recessziót, sőt van olyan citybeli prognózis, amely két évig tartó, mély valutauniós recessziót valószínűsít.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló havi globális prognózisában szintén azt jósolta, hogy az euróövezet az idei év egészét recesszióban tölti. Az EIU londoni közgazdászainak becslése szerint a valutauniós GDP-érték 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal csökken, de még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet "a következő 12 hónapban nem bomlik fel".

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) idei alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban szintén kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet", amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak az idén sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012-re.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési forgatókönyve alapján ebben az évben Görögország távozik az euróövezetből, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Szerdai elemzésében a Moody''s Analytics közgazdászai Görögországgal kapcsolatban azt jósolták, hogy a tárgyalások az új, 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagról sikeresen lezárulnak, időben ahhoz, hogy elkerülhető legyen Görögország törlesztésképtelenné válása. A cég szakértői "valószínűtlennek" nevezték a rendezetlen módon bekövetkező görög törlesztési leállást.

A Moody''s Analytics elemzői hozzátették ugyanakkor, hogy "irreálisnak" tartják a görög kormány azon hivatalos várakozását, amely szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta 2020-ig 120 százalékra csökken a jelenlegi 160 százalékról. A ház szakértői szerint ehhez arra lenne szükség, hogy a görög államháztartás 2014-2016 között évente a GDP-érték 4,5 százalékának megfelelő elsődleges többlettel zárjon.

A Moody''s Analytics londoni közgazdászai szerint ez "drámai" változás lenne, tekintettel arra, hogy Görögország államháztartási egyenlege 2010 egészében még 5 százalékos GDP-arányos elsődleges hiányt mutatott.

A cég szerint a gyenge növekedési környezetben ezen nehéz lenne változtatni. A ház szakértői azt valószínűsítik, hogy Görögország nem tudja teljesíteni a 120 százalékos államadósság-célt, és további adósságátrendezésre és segítségre is szorulhat.

Az euróövezet egészének sorsával kapcsolatban a ház londoni elemzői annak a véleményüknek adtak hangot szerdai elemzésükben, hogy ha a tagállamok kormányai biztosítani akarják a valutaunió jövőjét, akkor költségvetési integrációra kell törekedniük.

Ennek létrejöttét piaci szereplők is jelentős eséllyel jósolják. Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát. A legutóbbi vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy szerintük hogyan végződik az euróövezeti szuverén adósságválság, és a válaszadók 66,7 százaléka - vagyis több mint kétharmada - azt jósolta, hogy a valutauniós tagországok végül költségvetési uniót alakítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.