BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sötét jövőt látnak Brüsszelben: Jöhet a recesszió az eurózónában

Az euróövezet gazdasága 2012-ben 0,3 százalékkal zsugorodhat az Európai Bizottság szerint. Tavaly novemberben még 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt a bizottság.

Bár a gazdasági növekedés megtorpant, a stabilizáció jeleit látjuk az európai gazdaságban – mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke, egyben gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos. Hozzátette, a gazdasági hangulat alacsony szinten áll, de a feszültség enyhül a pénzügyi piacokon.

Az Európai Unió egészét tekintve stagnálhat a gazdaság. Az egyes tagállamokban továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak a növekedés tekintetében.

Idén kilenc országban zsugorodhat a gazdaság, egy tagállamban stagnálás lehet, míg 17 országban növekedhet a gazdaság – jegyzi meg az Európai Bizottság jelentése. A legerőteljesebben Lettországban, Litvániában és Lengyelországban növekedhet a gazdaság, míg a legrosszabb teljesítményt Görögország és Portugália mutathatja.

Görögországban idén 4,4 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék a tavalyi 6,8 százalék után – véli a bizottság. Portugáliában 3,3 százalékkal zsugorodhat a gazdaság a 2011-es 1,5 százalék után. Spanyolországban 1 százalék lehet a visszaesés mértéke a tavalyi 0,7 százalékos bővülés után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.