BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telefonon tanácskoznak, de folytatódik a görög agónia

Az euróövezet tagországainak pénzügyminiszterei eredetileg ma, szerdán akartak dönteni a Görögországnak szánt második segélyprogramról.

A nemzetközi pénzintézetek azonban úgy látják, hogy az Athénnek szóló további segélykifizetések feltételei még nem teljesültek, és ezért tovább halasztják a 130 milliárd eurós hitellel kapcsolatos döntést.

Ugyanakkor az euróországok pénzügyminiszterei szerdán telefonon tanácskoznak a még nyitott kérdésekről a Handelsblatt szerint. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló trojkának és a görög kormánynak tovább kell dolgoznia a 325 millió euró összegű megtakarítási intézkedéseken.

Több kérdés is nyitott még - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnöke. Ugyanakkor a görög kormány Lukasz Papademosz miniszterelnök vezetésével ma dönt megtakarítások lehetőségeiről. A további 325 milliárd eurós megtakarítást a minisztériumi kiadáscsökkentések révén kellene elérni - közölte a kormányszóvivő.

A görög kormány már "emberfeletti" erőfeszítéseket tett azért, hogy eleget tegyen az euróövezet megszorító követeléseinek - jelentette ki a görög közrendügyi miniszter. Christos Papoutszisz szerint most már Európának kellene felelősen cselekednie. "Görögország mindent megtett, amit meg kellett tennie, az emberek már nem képesek több vállalására" - jelentette ki a tárcavezető a kormány ülése után. Egy kedden közzétett hivatalos jelentés szerint a görög GDP 2011. utolsó negyedében 7 százalékkal csökkent, a harmadik negyedben feljegyzett 5 százalékos visszaesés után. Az egész évben a görög gazdaság 6 százalékos visszaesést könyvelt el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.