BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szappanopera az IMF-megállapodásunk

Nem történt előrelépés az EU/IMF-tárgyalások kapcsán a héten, amely nem segített a forinteszközök megítélésének. Minél tovább tart a színjáték, annál kevésbé lesznek elégedettek a végeredménnyel a befektetők, ráadásul közben a forint sem tud erősödni a globális optimizmus árnyékában és a hozamszintek is inkább felfelé ólálkodnak – hívják fel a figyelmet az Equilor szakérti.

Az EU-IMF ügyekkel kapcsolatos vélekedések, illetve bizonytalanság továbbra is negatívan hatnak a forinteszközök megítélésére és az elmúlt héten is hozzájárulhattak a piaci mozgásokhoz – vélekednek heti elemzésükben a CIB Bank közgazdászai.

Trippon Mariann és Jobbágy Sándor szerint bár a globális hangulat, illetve kockázatvállalási hajlandóság továbbra jelentős piacmozgató tényező, az elmúlt héten (különösen annak második felében) ennek pozitív hatása gyengébb volt, illetve a forint a hazai bizonytalanságok miatt a főbb közép-kelet-európai devizákhoz viszonyítva kevésbé tudott profitálni a globális mozgások pozitív hullámaiból.

Az Equilor közgazdászai Szappanopera az EU/IMF-megállapodásunk című heti elemzésükben azt hangsúlyozták, hogy lassan napi szinten üzenget egymásnak a magyar kormány és a Valutaalap. „Mindegyik fél arra vár, hogy a másik részről közeledjenek az álláspontok” – teszik hozzá.

Minél tovább tart a színjáték, annál kevésbé lesznek elégedettek a végeredménnyel a befektetők, ráadásul közben a forint sem tud erősödni a globális optimizmus árnyékában és a hozamszintek is inkább felfelé ólálkodnak – hívják fel a figyelmet a szakértők.

A CIB közgazdászai is hangsúlyozták, hogy az állampapírpiacon is újra emelkedtek a másodpiaci hozamok. Az 5, illetve 10 éves szintek megközelítették, illetve részben el is érték a 9 százalékos szintet, ami több mint kéthavi hozamcsúcsot jelent. A hozamgörbe meredeksége emelkedett.

„Az EU/IMF-sztori vonatkozásában Fellegi Tamás, illetékes miniszter április eleji washingtoni látogatása az izgalmas pont, bár ez még mindig nem jelenti azt, hogy érdemben közelednek majd hazánk és a nemzetközi szervezetek álláspontjai” – vélik az Equilor elemzői.

A megelőző héthez hasonlóan a forint újra jelentősebben gyengült a hét utolsó két kereskedési napján. Az euró/forint keresztárfolyam hétfőn még folytatta a megelőző rövid kereskedési héten mutatott enyhe süllyedést, kedden azonban már csak stagnálásra futotta, majd újra gyengülésnek indult a forint – írják. A forint 295-ös szint körül ingadozik péntek délután.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.