BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euróövezet idén elindul a kilábalás felé

Annak ellenére sem áll már fenn a mélyebb recesszió lehetősége, hogy a világgazdasági növekedés a várakozások szerint tovább lassul és a lefelé mutató kockázatok sem múltak még el az államadósság-válság miatt. Hasonló képet mutatnak a feltörekvő piacok, hiszen ott is a növekedés lassulására kell számítani. Bíztató jel ugyanakkor, hogy ismét jelentős mértékű javulást mutatnak a főbb indexek, valamint a fogyasztói bizalom is.

„A kockázati környezet jelentős mértékben javult 2012 első negyedévében. Az euróövezetben már megjelentek a gazdaság stabilizálódására utaló első jelek, még nem kapcsolnánk ki a vészcsengőt. Az adósságválság továbbra is jelentős probléma marad. Az adósságválság miatt a benchmark kötvényhozamok alacsony szinten maradnak, a világ tőkepiacai és az arany továbbra is vonzó befektetésnek számít. Továbbra is szelektív befektetési stratégiát javaslunk. Mindent összevetve akadnak lehetőségek egyes részvénypiacokon, pl. az Egyesült Államokban, Kelet-Közép-Európában és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) egy részén, valamint bizonyos szektorokban és eszközosztályokban, például az arany piacán” – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Group kutatási osztályának vezetője. 

Az eurózóna enyhe recesszióba lép 2012-ban

Míg az amerikai gazdaság növekedési üteme továbbra is gyorsul, óvatos stabilizációs lépések történnek az euróövezetben. A fogyasztói bizalom ismét emelkedett, a vezető mutatók vegyes képet festenek. Az euróövezet központi országai a várakozások szerint hamarosan megteszik az első lépéseket a kilábalás felé vezető úton. Spanyolországban és Olaszországban ez kicsit tovább fog tartani, mivel a munkanélküliség mindkét országban emelkedik még. Az összes tényező közül az adósságválság az, ami hosszú időn át a legnagyobb visszahúzó erőt jelenti Európa számára. Az euróövezet enyhe recessziója után ismét pozitív növekedés következhet 2013-ban. Az infláció nem csökkent a várt ütemben, így az idei esztendőben 2,4 százalékos éves átlag várható.

Az Európai Központi Bank nagyszabású likviditás-bővítési lépése talán többet is elért a kamatcsökkentésénél: a pénzpiacokon – és az adósságválsággal kapcsolatban is – valamelyest tompult a feszültség. Ugyanakkor egyelőre még nem mutatkoznak olyan jelek, amelyek azt sugallnák, hogy az enyhülés tartós lesz. Az eurózóna kamatszínvonalával kapcsolatban elmondható, hogy az irányadó refinanszírozási kamatláb 1 százalékon marad, hiszen jelenleg nem tervezik ennek megváltoztatását. Az Egyesült Államok szintén kitart a nulla százalékos kamat mellett.

Kötvénypiacok

Az EKB által biztosított likviditás az első negyedév meghatározó tényezőjének bizonyult: a pénzpiaci kamatok visszaestek, mintha csak kamatvágás történt volna. Az EKB várhatóan továbbra is biztosítja a likviditást és hosszú időn át alacsony szinten bebetonozva tartja a kamatokat. A német hozamok ennélfogva elvileg csak nagyon szerény mértékben emelkednek majd az év folyamán. Az államkötvények terén a javuló gazdasági növekedés ellentétben áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által meghatározott kamat rendkívül alacsony mértékével. Az adósságválság központi kérdés marad, és az irányadó államkötvények hozamemelkedése ellen játszik – hangsúlyozzák.

Euró kontra dollár – melyik az erősebb?

Az EKB-tól származó likviditás véleményünk szerint meglepően erőteljes hatással járt az adósságválságra nézve, és ebből az euró is profitált. Ennek ellenére az euró fair értéke 1,27 dollár marad. – „Az izmosabb amerikai növekedési kilátások szintén abba az irányba mutatnak, hogy az év folyamán erősödni fog a dollár” – jósolja Mildred Hager, az Erste Group makrogazdasági elemzője. Ebben az összefüggésben továbbra is az eurózóna adósságválságának újjáéledése jelenti a legfőbb kockázatot.

Az arany még most is fényesen csillog

A nemesfém határozottan pozitív tendenciát mutatott 2012 első negyedévében, hiszen 7 százalékkal emelkedett az ára. Úgy véljük, hogy a 2011 őszén kezdődött korrekció nagyrészt már lecsengett. Semmi változás nem történt a hosszú távú felívelés folytatását aláhúzó alapvető tényezőkben. Meglátásunk szerint a központi kérdés az effektív kamat, ami az Egyesült Államokban és az euróövezetben is negatív marad jó ideig – vélik az Erste elemzői.

Tőkepiacok – emelkedő trend

„A globális részvények zöme stabil kétszámjegyű teljesítményt nyújtott az idei esztendőben” – jelentette ki Hans Engel, az Erste Group nemzetközi részvénystratégája. Habár a befektetői hangulat javult, az elemző még nem tapasztalt olyan jeleket, amelyek megerősítenék a fenntartható emelkedést. „Az első negyedévben sovány forgalmat tapasztalhattunk a tőzsdéken. Azzal számolunk, hogy az év közepéig enyhén emelkedő piacokkal találkozunk, de vérbeli ralira nem számítunk”.

Rámutatnak, hogy az MSCI World Index pillanatnyilag közel 2,8 százalékos osztalékhozamot mutat 14-es P/R ráta mellett. A részvények még most is vonzóbbak, mint a kötvények, kiváltképp a globálisan diverzifikált bevételből profitáló multinacionális vállalatok papírjai keresettebbek. A fejlett piacok államkötvényei általában messze a részvények osztalékhozama alatt maradó megtérülést ígérnek. Ennek megfelelően a részvények szintén viszonylag jól bebiztosítottak a lefelé mutató kockázatok ellen. Ez a megállapítás különösen igaz az amerikai részvényekre, ugyanis a tengerentúli kosarakban kisebb súllyal szerepelnek a pénzügyi papírok, mint Európában.

Az elemzők azt írják, hogy a legtöbb piac jelenleg felfelé ívelő szakaszban van, habár a mérték eltérő. Példának okáért az S&P 500 grafikonján sokkal pozitívabb trend mutatkozik, mint a European DJ Stoxx Index esetében. Az első negyedévben tapasztalt átlag feletti emelkedés után a részvénypiacok várhatóan lelassulnak. Az amerikai részvények tovább menetelnek, de az európai indexek megszenvedik a pénzügyi részvények nagyobb súlyát, és éppen ezért vélhetően enyhén negatív teljesítményt mutatnak a negyedév során. A BRIC-államok közül Brazília és Oroszország a kedvencünk. Mindent összevetve azzal számolunk, hogy az MSCI globális részvényindex szerény mértékben, mintegy 5 százalékkal lép feljebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.