BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Brüsszeli diktátumokért vérző nyugdíjasok" - Kormányválság Hollandiában

A holland kormány hétfői bukása ellenére a Moody’s amerikai hitelminősítő ügynökség megőrizte Hollandia AAA minősítését. Az országra vonatkozó kitekintés is stabil marad, ám ha az elkövetkező időben a költségvetési fegyelem lanyhulása következne be, ez negatívan hathatna ki a hitelminősítésre.

A holland politika az év végéig változékony lesz - véli a Moody’s ám az ország hiteltechnikai szempontból erős pozícióban marad. A Financial Times Deutschland szerint a figyelem jelenleg arra irányul, vajon Hollandia képes lesz-e a költségvetési deficitet a GDP 3 százalékára leszorítani az új európai fiskális paktum előírásainak megfelelően. Az Európai Bizottság hétfőn arra mutatott rá, hogy Hollandia tavaly ősszel maga szorgalmazta a 3 százalékos szigorú határ elérését, ezért Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy Amszterdam hét napon belül terjesszen elő deficitcsökkentési programot.

Noha Hollandia adóssága a GDP-hez viszonyítva viszonylag alacsony (65,2 százalék), nem világos, hogy Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök hogyan tudja elnyerni a parlament jóváhagyását a deficitcsökkentő programhoz. A kormány bukását egyébként Geert Wilders szélsőjobboldali politikus idézte elő, aki kivonult a költségvetési tárgyalásokról. Wilders erősen támadta az EU által előírt költségvetési kiadáscsökkentést, azt ígérve, hogy "nem engedi meg, hogy a nyugdíjasok vérezzenek Brüsszel diktátumaiért" - idézte a holland szélsőjobboldali politikust a brit gazdasági lap. A holland parlament várhatólag kedden tárgyal arról, hogy Rutte ügyvezető kormánya jóváhagyhatja-e a költségvetést és döntenek a választások időpontjáról is. június 27-én tartsák meg.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.