BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az IMF is bármelyik pillanatban kész lenne a tárgyalóasztalhoz ülni

Az IMF szóvivője azt tette közzé, hogy nincs hivatalos tárgyalási időpont előirányozva, mert nem látják az előre meghatározott előfeltételek teljesülését. Feltehetőleg az IMF is bármelyik pillanatban kész lenne a tárgyalóasztalhoz ülni, ha megkérdőjelezhetetlenül látszódna a tettekben az elkötelezettség a kért módosítások ügyében - írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (294,50 – 297,00): Nagy a különbség a kormány és az IMF kommunikációja között, míg Szijjártó úr úgy nyilatkozik, hogy Magyarország bármelyik másodpercben kész megkezdeni a tárgyalásokat, addig az IMF szóvivője azt tette közzé, hogy nincs hivatalos tárgyalási időpont előirányozva, mert nem látják az előre meghatározott előfeltételek teljesülését. Feltehetőleg az IMF is bármelyik pillanatban kész lenne a tárgyalóasztalhoz ülni, ha megkérdőjelezhetetlenül látszódna a tettekben az elkötelezettség a kért módosítások ügyében, leginkább a jegybanki függetlenség kapcsán. Ez az egyik tényező, ami gyengén tartja a forintot, míg a másik faktor, a kibontakozó spanyol válság.

Komoly megszorításokat kell véghezvinni a hispánoknak, idén és jövőre 50 milliárd eurót kell megtakarítaniuk, úgy, hogy az eredeti költségvetési hiánycélt az EU engedte megemelni, annak érdekében, hogy ne okozzon a megszorítás túl nagy GDP csökkenést, illetve ne emelkedjen tovább az amúgy is rekordmagas 23 százalékos munkanélküliségi ráta. Ma 295-296 között nyitott a forint, az egész nap tekintetében az átlagosnál gyengébb lehet a likviditás a bankközi piacon, tekintve, hogy Európa nagy részében ünnepnap van.

EUR/USD (1,3000– 1,3120): A spanyolok által okozott aggodalmak nem segítették a tegnapi francia kötvényaukciót sem, itt is emelkedő hozamokkal kellett szembesülni. Egyre nő a veszély, hogy a görögök, portugálok és az írek után a spanyoloknak is mentőcsomagra lesz szükségük, amit ugyan igyekeznek elkerülni, de korántsem biztos, hogy a komoly lakossági ellenállás miatt teljesíthető az ambíciózus 50 milliárd eurós megszorítás. Az EUR/USD árfolyama beékelődött ma reggel az 1,3050 – 1,31 közötti sávba, és mivel ma euro szünnap van, illetve London sem dolgozik, ezért kicsi a valószínűsége, hogy ma nagy kilengéseket fog produkálni az árfolyam.

Délután fél háromkor jöhet némi izgalom, amikor közzéteszik az amerikai nonfarm payrolls márciusi számait, illetve a munkanélküliségi rátát. A várakozások szerint 205 ezer fővel fog bővülni az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság, míg a munkanélküliség 8,3 százalékon stagnálhat. A következő hetekben Spanyolországból érkező hírek fogják leginkább meghatározni a kereskedői hangulatot, negatív hírek esetén az 1,30-as szint alá kerülhet az EUR/USD árfolyama, és akár 230-as USD/HUF kurzus is esélyes lehet.

CHF/HUF (244,00 – 247,00): A spanyolok okozta kockázatkerülés lehetőséget adott az EUR/CHF hónapok óta stagnáló piacán, hogy felkavarja egy kissé az állóvizet. Sikerült ugyanis az SNB által nem eléggé éberen védett 1,20-as árfolyamküszöböt néhány kötés erejéig áttörni. Azóta is közel jár az árfolyam az 1,20-as szinthez, bár az SNB feltehetőleg mostantól jobban fog figyelni, ha kitart az árfolyamküszöb intézmény mellett. Thomas Jordan megbízott elnök kitart emellett - kérdés, hogy az új SNB vezető hogyan viszonyul az árfolyamküszöbhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.