BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Generációk válhatnak munkanélkülivé

2013-ban globálisan 209 millió ember válhat munkanélkülivé. Különösen az ifjúság számára alakulhat a helyzet drámaivá - írja a Die Welt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyik vezetőjét idézve.

"A globális munkanélküliség tovább fog növekedni" - hangoztatta  Guy Ryder, az ILO vezérigazgató-helyettese. "Valószínűnek tűnik fel, hogy a gazdasági helyzet idén tovább romlik, és csak 2013-ban                      lesz fellendülés.  Ebben az esetben azzal számolunk, hogy munkanélküliek jelenlegi globális száma 200 millióról még az idén 204 millióra, 2013-ban pedig 209 millióra fog emelkedni".

A világ még nem épült fel a globális pénzügyi válságból. Jelenleg még mindig 27 millióval több a munkanélküliek száma, mint a válság előtt. Különösen súlyos a fiatalok helyzete - folytatta Ryder.

A világon a fiatalok körében tapasztalt munkanélküliség aránya 12,7 százalék és ez tovább fog emelkedni. Különösen drámai a helyzet Dél-Európában. Így Görögországban és Spanyolországban a 25 éven aluli fiatalok felének nincs állása. "Ez egy olyan időzített bomba, amely nagy pusztító képességgel rendelkezik, ami pedig szociális zavargásokhoz fog vezetni. Azzal a veszéllyel szembesülünk, hogy egy egész generációt fogunk elveszteni" - figyelmeztetett Ryder. Ha ugyanis azok a fiatalok, akik befejezték szakmai képzésüket, és utána több mint két éven át munkanélküliek maradnak, gyakran elvesznek a munkaerőpiac számára.

"Marginalizálódnak és többnyire egész munkás életükre károsodást szenvednek. Ez az a tapasztalat, amelyre Európában szert tettünk. " - hangoztatta az ILO vezető funkcionáriusa, aki szerint a politika számára kiemelt fontosságú kötelesség, hogy munkahelyeket teremtsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.