BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollande máris tengelyt akasztott Merkellel

Angela Merkel német szövetségi kancellár nem akarja, hogy ismét a tárgyalóasztalra kerüljön az EU nehezen kitárgyalt és nagyobb költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktuma - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A paktumot 25 kormányfő írta alá és részben már ratifikálták is, "ezt nem lehet újból tárgyalni" - szögezte le Merkel, utalva François Hollande francia elnökjelölt követeléseire. A német EU pénzügyi politika alapelvein ez semmit sem változtat, és Európában a kurzus nagy támogatást élvez - jelentette ki Merkel a Handelsblatt szerint. Hasonlóképpen nyilatkozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter. Szerinte a pénzpolitikai konszolidálás szükséges feltétel, ám ez önmagában nem elegendő.

Ugyanakkor a szocialista elnökjelölt Hollande már csütörtök este reagált Merkel nyilatkozataira. "Nem Németország fog Európa nevében dönteni" - hangoztatta Hollande a France 2 tévé műsorában. Arra a kérdésre, hogy mit mondana a német kancellár asszonynak választási győzelme esetén, Hollande úgy válaszolt: "azt fogom neki mondani, hogy a francia nép úgy döntött, hogy tárgyaljuk újra a szerződést". Az elnökjelölt felvetette annak lehetőségét, hogy kiszállnak a már elfogadott paktumból, miután kérdésessé vált, hogy politikailag és gazdaságilag túlélhető-e a jelenlegi válságmenedzselési kurzus.

A nyilatkozat időzítése nem túl szerencsés, hiszen a német kancellár a francia elnökválasztás első fordulója óta az elemzői érdeklődés középpontjában áll, miután nyíltan támogatja a vesztésre álló Nicolas Sarkozyt. A "Merkozy" duónak szinte biztosan vége lesz a választás második fordulója után, a német kancellár pedig hangsúlyozta, hogy két Európa-párti politikus verseng az elnöki székért, Sarkozy pedig azért számíthatott a támogatására, mert egy politikai családba tartoznak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.