BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormányválságok a hiánycél miatt

Az utóbbi hetekben két EU-tagállamban is kormányválságot okozott az uniós hiánycél teljesítéséhez szükséges megszorítások elfogadása. Hollandiában a kabinet már meg is bukott, míg a kiigazítási csomag miatt százezres tömegtüntetéssel szembesülő cseh kormány sorsa – igaz, egyéb belpolitikai okok miatt – ma dől el.

Ma tartja a kormányról szóló bizalmi szavazást a cseh parlament képviselőháza. A voksolást Petr Necas kormányfő kérte, miután a hárompárti jobbközép kabinet legkisebb tagja, a Közügyek nevű párt (VV) a múlt héten kettészakadt, így kérdésessé vált a kormány parlamenti támogatottsága.

A korrupciós botrányoktól terhes VV már tavaly júniusban, illetve pár hete is kormányválságot okozott azzal, hogy az uniós hiánycél eléréséhez szükséges megszorítások támogatását különböző politikai feltételekhez kötötte.
A mai prágai szavazás tétje az, hogy a 200 fős képviselőházban a kormányzó polgári demokraták, illetve a liberális TOP 09 párt 92 képviselője mellé hányan csatlakoznak majd a VV-ből kilépett képviselők közül. Az előzetes hírek szerint akár 10 egykori VV-képviselő is a kormány mellett szavazhat, amivel éppen meglenne a kabinet fennmaradásához szükséges többség. A bizalmi szavazás túlélése sem jelentené azonban, hogy a kormány feltétlen kitölti a mandátumából hátralévő két évet, ugyanis egyre nagyobb méreteket ölt a tervezett megszorításokkal szembeni társadalmi elégedetlenség. Csehországnak a brüsszeli határidő szerint jövőre teljesítenie kellene a három százalék alatti hiánycél elérését. Ennek érdekében pedig 42 milliárd koronás, 504 milliárd forintnyi kiigazító csomagot fogadott el a kabinet pár hete. Ennek részeként egy százalékponttal megemelnék a kétkulcsos, jelenleg 20, illetve 14 százalékos áfát, továbbá a magas keresetűeknek a százezer korona feletti havi bruttó jövedelem után 7 százalékos szolidaritási adót kellene fizetni. Emellett csökkentenék a nyugdíjemelés mértékét is, amely így csak a bér-, illetve inflációnövekedés egyharmadával nőne az eddigi száz százalék helyett, illetve szeptembertől 3000-3500 koronás tandíjat vezetnének be a felsőoktatásban.
A megszorítások elleni tiltakozásul a szakszervezetek a kormány lemondását követelő mintegy százezres tömegdemonstrációt tartottak múlt szombaton, amely szerintük az 1989-es bársonyos forradalom óta a legnagyobb tüntetés volt az országban.
Az uniós túlzottdeficit-eljárás szabályai szerint Csehország mellett Hollandiának is jövőre kellene teljesítenie a három százalék alatti hiánycélt. Az ennek elérését célzó 16 milliárd eurós megszorítási tervek miatt a napokban megvonta támogatását a kisebbségi kormánytól a kabinetet eddig kívülről segítő szélsőjobboldali Szabadságpárt.

Ezt követően a jobbközép kabinet benyújtotta lemondását, és szeptember 12-ére kiírták az előrehozott választást. Tegnap azonban váratlanul mégis elérhető közelségbe került a jövő évi költségvetés: a PVV helyére „bejelentkezett” három másik párt: a baloldali liberális D66, a Baloldali Zöldek és a Keresztény Unió (CU).

A hitelminősítők bíznak Hágában

Az EU által előírt hiánycél jövő évi teljesítése azért is fontos a hágai kormány számára, mert Hollandia a költségvetési szigor egyik legfőbb szószólója az uniós vitákban. Emellett Hollandia egyike annak a négy eurózóna-tagországnak, ahol még a lehető legjobb, AAA hitelbesorolású az adósi minősítés. A kormány lemondása, illetve a büdzsével kapcsolatos bizonytalanság ellenére a hitelminősítők bíznak az országban.

A Fitch értékelése szerint Hága így is teljesíteni fogja a jövő évi hiánycélt, illetve a Moody’s is megerősítette az elsőrendű adósbesorolást.

A Fitch értékelése szerint Hága így is teljesíteni fogja a jövő évi hiánycélt, illetve a Moody’s is megerősítette az elsőrendű adósbesorolást. „Stop a kormánynak” feliratú táblák a múlt szombati csehországi tüntetésen -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.