BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért dőlt hátra Orbán Viktor IMF-ügyben?

Az osztrák Wirtschaftsblatt Csalóka nyugalom jellemzi Orbán Viktor és az IMF viszonyát címmel közölt írást.

Miután az év elején kész ténynek számított, hogy a miniszterelnök beadja a derekát, az április is a hivatalos tárgyalások megkezdése nélkül telhet el - vélte a lap. Piaci megfigyelők - tette hozzá - Orbán "hátradőlését" a piacok viszonylagos megnyugvására vezetik vissza.

Felbukkant az a vélekedés is, hogy Magyarországnak csak az EU-val való megegyezésre van szüksége, az IMF-megállapodást elhanyagolhatja - írta a szerző, példaként az HSBC bank egyik elemzését idézve. A Royal Bank of Scotland elemzői szerint sikerülhet Magyarországnak IMF-segítség nélkül is finanszíroznia magát, ha kész magasabb kamatfelárat fizetni a kötvénypiacon. A Commerzbanknál 50-100 százalékpontos felárból indulnak ki.

A Raiffeisen Bank International Magyarország-szakértője, Wolfgang Ernst ugyanakkor arra mutatott rá a Wirtschaftsblattnak nyilatkozva, hogy amennyiben erősödnek az euróövezet perifériájával kapcsolatos aggodalmak, a növekvő kockázatkerülési hajlandóság Közép- és Kelet-Európát is "megfertőzheti" és jóval magasabb kamatokat eredményezhet az állampapír-piacon. Ha erre kerülne a sor, Orbán többfrontos harcban találja magát, a jegybank ugyanis vonakodik csökkenteni az irányadó kamatlábat, amíg nincs megállapodás az IMF-fel és az EU-val - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.