BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Die Presse: A kínai mosoly offenzíva nem elég Magyarországnak

Kína egymilliárd euró összegű hitelt nyújt Magyarországnak, de ez nem ajándék. Az országnak nagyon nagy szüksége van befektetésekre. Orbán Viktor miniszterelnök már korábban kiadta a jelszót: "Keletre kell tekinteni" - írja a Die Presse.

A befektetéseket után kutató miniszterelnöknek jelenleg egyáltalán nincs könnyű dolga. Az EU-val és az IMF-fel a befektetés-ellenes politikája miatt összeakaszkodott, Moszkvában és az Öböl-menti országokban is hiába kopogtatott. Legalább a Távol-keletről érkező új barátokra lehet számítani. Azzal az egymilliárddal, amelyet a kínai miniszterelnök-helyettes hozott magával Budapestre, Magyarország ugyan nem szanálhatja a költségvetését, de a pénzzel legalább a Huawei technológiai konszern Magyarországon hozhatja létre európai logisztikai bázisát és építhet gyorsvasutat a budapesti légikikötő és a Keleti pályaudvar között – fogalmaz a Die Presse.

Ám nem mindenki vélekedik pozitívan a hirtelen pénzesőről. "Egy dolog biztos: nem ajándékról van szó a kínaiak részéről" - hangoztatta Sándor Richter, a bécsi Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche szakértője. Sokkal inkább ez Kína stratégiájának része, amelynek célja a 3,2 ezer milliárd dollárnyi devizatartalékát a kínai befolyás erősítésére fordítani. Ebben Magyarország hídfő lehet az EU felé – vélte a szakértő.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy az utóbbi hetekben Kína szabályos mosoly offenzívával jelent meg Kelet-Európában. Miközben az ország vonakodik attól, hogy közvetlen segélyeket nyújtson a válsággal küzdő eurózóna tagállamoknak, Peking kevésbé óvatos Kelet-Európában.Ven Csia-pao kínai miniszterelnök a legutóbbi európai körútja során tízmilliárd dollárnyi hitelt és a kínai piac nagyobb nyitását ígérte meg a régiónak.

A Die Presse rámutat: Magyarországnak ez nem elég, az államadósság finanszírozásához keres partnereket. Kína pár hónappal ezelőtt ígéretet tett a magyar államkötvények vásárlására, de azóta semmi sem történt.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.