BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: Csak az adóemelés marad

Új adótörvények, tranzakciós illeték, biztosítási adó, nyugdíjpénztári szabályozás – a napirendi terv szerint akár éjfélig is eltarthat a mai parlamenti ülés, amelyen összesen hét gazdasági törvényt tárgyalnak. A kormány szerint egyszerűsödik az adózók helyzete, az ellenzék állítja, hogy csak bonyolultabb lesz a rendszer.

Kezdésképp az „adózást érintő egyes törvények módosításáról” nevet viselő salátatörvény vitáját kezdték meg a képviselők. Cséfalvay Zoltán államtitkár vitaindítójában arról beszélt: a kormány célja az új törvényekkel a kisadók számának csökkentése. Mégis, „az államháztartás egyensúlyát több új adó biztosítja” a jövőben az államtitkár szerint. A két mondat közti ellentmondás annyival oldható fel, hogy tényszerűen mindkét állítás igaz: kevesebb fajta adó lesz, a megmaradók közül azonban sokat többen és magasabb kulccsal fognak fizetni.

Egyes piaci szereplők megbotránkozhatnak a terveken – állította Dancsó József, a Fidesz vezérszónoka. Dancsó arról is beszélt: senki nem gondolta volna korábban, hogy még 2012-ben is válságos helyzetben lesz az egész kontinens, ezért van szükség a mostani intézkedésekre. Az új adótörvények azonban megalapozzák szerinte a lehetőséget arra, hogy Magyarország kikerüljön az EU-s túlzottdeficit-eljárás alól. A KDNP-s Spaller Endre azt emelte ki, hogy a törvénytervezet a Bankszövetséggel kötött megállapodáson alapul – ez azonban legalábbis erősen kérdéses, a bankok ugyanis a korábbi egyezség felrúgásaként értékelték a terveket, a később délután tárgyalandó tranzakciós adó ötletét például Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke „nyílt hülyeségnek” nevezte.

Az ellenzéki felszólalók a gyakori adóváltoztatásokat kritizálták. „Ma már a családban sem illik viccelni az adóval, mert két héten belül megjelenik” – mondta Göndör István MSZP-vezérszónok. A szintén szocialista Nemény András arra emlékeztetett, hogy van olyan passzusa is a törvénycsomagnak, amely hatályon kívül helyezne olyan passzust is, amely még csak hatályba sem lépett. Az LMP-s Vágó Gábor pedig azt vetette a kormány szemére, hogy a „folyamatos adóötletelés” közben egyedül a hiánycél tartása számít a gazdaságpolitikai célok közül.

Felszólalt Gyurcsány Ferenc, a már a függetlenek soraiban ülő volt miniszterelnök is. Arról beszélt: semmi értelme, hogy adócsökkentést és kiadásnövelést követelnek egyszerre. Mivel azonban a kiadásokon már elmentünk a falig, csak az adóemelés marad, azon pedig lehet vitázni, hogy melyik adókat emeljék. „Félünk a vagyonadótól, mint ördög a tömjénfüsttől” – mondta, azt pedig megfontolandónak nevezte, hogy ezt 50-100 millió forint felett vessék ki a gazdagokra. Ennek az alternatívája ugyanis szerinte a forgalmi adó lehet, ami a szegényebbeket sújtaná.

Mindez azonban szinte még csak a bemelegítést jelentette a képviselők számára egy rendkívül hosszúnak ígérkező gazdasági nap elején. A közel 5 órásra tervezett vita után jöhet a tranzakciós illeték általános vitája, majd a biztosítási díjakról tárgyalhatnak – várhatóan már kora este lesz, mire ennek a végére érnek.

Ezután kezdődhet csak egy kisebb, a kéményseprőipari szolgáltatásokról és díjakról szóló tervezet, majd a Nemzeti Eszközkezelőre vonatkozó szabályokról vitázhatnak. Később szóba fog kerülni a piacfelügyelet is, a nap utolsó, igazán fontos témájára pedig már valószínűleg a késő esti órákban kerülhet sor: a nyugdíjpénztári ügyek újraszabályozásáról szóló, Selmeczi Gabriella által beadott javaslatot különleges sürgős ügymenetben tárgyalják meg. Ma este jöhet az egybevont általános és részletes vita, csütörtökön pedig már el is fogadhatják a javaslatot, amely szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adós¬ságcsökkentő Alap számára

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.