BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-IMF tárgyalások: kusza nyilatkozatok

A kormányfő Varga Mihállyal ellentétesen nyilatkozott arról, várja-e a kabinet a bank „bólintását”.

Varga Mihály, az EU-IMF tárgyalásokért felelős miniszter szerint a héten benyújtják az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását.

A politikus a köztévé péntek reggeli műsorában azt is mondta, hogy a kormány elfogadja azt az EU-IMF kérést, hogy újabb alelnököt és monetáris tanácsi tagot ne nevezzenek ki a jegybankelnök hivatali ideje alatt. „Amellett, hogy a jegybanktörvény módosítása megtörténik”, biztosítják erről az érintetteket – mondta. A politikus szerint „99 százalékban” olyan változat kerül a parlament elé, amely eleget tesz az EKB-IMF elvárásainak.

Mint mondta, a jegybanki végrehajtás ügyében kompromisszumot találtak: a stratégiai döntések a monetáris tanácsnál maradnak, a végrehajtás a menedzsmentre hárul. Varga közölte: megvan a módosítás szövegezése, csak a jegybank, az EKB és a Valutaalap bólintására várnak, ami szerinte meg fog történni.
Mindeközben szintén pénteken reggel Orbán Viktor is beszélt a jegybanktörvényről a közrádióban. A miniszterelnök világossá tette, hogy a törvényből nem veszik ki az új alelnök kinevezésének lehetőségét. „Van egy törvényünk, mely szerint ez lehetséges, a törvényt nem fogjuk módosítani, de szívesen megállapodunk, hogy a vezetés mandátumának lejártáig nem nevezünk ki új alelnököt” – mondta a kormányfő, aki Varga Mihállyal ellentétesen nyilatkozott arról, várja-e a kabinet a bank „bólintását”. További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.