BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha összeomlik az euró - Titkos felmérés Németországból

Akár tíz százalékkal is csökkenhetne a német GDP, ha újra bevezetnék a márkát, a munkanélküliek száma pedig 5 millióra emelkedne – derül ki a német pénzügyminisztérium eddig titkosított felméréséből.

Az euróövezet összeomlása katasztrofális következményekkel járna a német gazdaságra nézve. A Der Spiegel információja a német szövetségi pénzügyminisztérium egyik forgatókönyvéből idéz, amely szerint a gazdaság a német valuta újbóli bevezetését követő első évben akár tíz százalékkal csökkenne, a munkanélküliek száma pedig ismét több mint ötmillióra növekedne. A pénzügyminisztérium a vizsgálat eredményeit eddig titkolta, mert a Der Spiegel szerint attól tart, hogy az eredmények megismerése után az eurómentés költségeit már nem lehetne kordában tartani. "Ilyen forgatókönyvekhez hasonlítva még a drága mentés is a kevesebb rossznak tűnik fel" - idézte a lap a szövetségi pénzügyminisztérium egyik hivatalnokát.

Wolfgang Schäuble a lapnak nyilatkozva óvott attól, hogy az eurót kockára tegyék. Abszurd dolog lenne az EU összeomlása - véli a német pénzügyminiszter. "Ennek nem lehet, nem szabad megtörténnie és nem is fog megtörténni" – szögezte le a tárcavezető.

A Der Spiegel idézett abból az Ifop által az euróövezet négy legnagyobb gazdaságában végzett felmérésből, amely szerint a politikai fáradozások ellenére a legtöbb német, francia, spanyol és olasz reménytelennek tartja a Görögországnak nyújtott  pénzügyi segélyek visszafizetését. Franciaországban a megkérdezettek 85, Németországban 84, Spanyolországban 72 és Olaszországban 6 5 százaléka osztja ezt a véleményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.