BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába kezdődhet az IMF-tárgyalás, a piac kikényszeríti ki a megegyezést

Indulhatnak az EU/IMF-tárgyalások a jegybanktörvény módosításának elfogadásával – vélekednek a Citigroup közgazdászai. Ugyanakkor az egyeztetések újra lelassulhatnak a piaci nyomás csökkenésével, és csak 2012 végére lehet megegyezés.

A jegybanktörvény módosításának benyújtásával egy hosszú vita zárul le a monetáris politika függetlenségével kapcsolatban, amely kulcsfontosságú akadálya volt a hiteltárgyalások megkezdésének – vélekednek a Citigroup közgazdászai legfrissebb elemzésükben. Az elemzők arra is emlékeztetnek, hogy a jegybanktörvény ügye már tavaly december óta húzódik.

Az MNB-törvény módosítását a központi bank is támogatja. Ezt igazolja, hogy Simor András, a jegybank elnöke és Varga Mihály IMF-főtárgyaló közösen küldött levelet az Európai Bizottságnak és az Európai Központi banknak – hangsúlyozzák a Citigroup közgazdászai.

Az új jegybanktörvény módosítások véleményünk szerint eloszlatják az IMF „fennmaradó kulcsfontosságú aggodalmait” a monetáris politika függetlensége kapcsán, írják az elemzők. A Monetáris Tanács tagjainak fizetése és az alkotmányra való eskütétel kérdése az Európai Bíróságra kerülhet, de ez nem lesz akadálya a tárgyalások megkezdésének.

Várakozásunk szerint az IMF „adhat zöld utat” a tárgyalások megkezdésének, ha a módosításokat elfogadja a Parlament - vélik a Citi elemzői.

A bank elemzői szerint az eurózóna válsága miatt tett lépéseket a kormány. „A piaci nyomás enyhülésével várakozásunk szerint a (hiteltárgyalási) folyamat újra lassulni fog” – vetítik előre a Citigroup elemzői.

A kormányzat vonakodik elfogadni a szoros ellenőrzéssel járó készenléti megállapodást (stand-by), és módosítani az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert, ami az egyik alapköve a politikájának – hangsúlyozzák a Citi elemzői. „Ez nem utal sima megegyezésre” – teszik hozzá. Emlékezetes, az IMF kritikával illette a magyar szja-változásokat.

Ennek alapján az elemzők szerint piaci nyomásra lesz szükség ahhoz, hogy Magyarország megállapodjon az IMF-fel. A Citi közgazdászai úgy vélik, hogy a nyomás készteti majd kompromisszumokra a kormányt, és így 2012 végére születhet meg a megegyezés.

Véleményük szerint a jó hírek nagy részét már beárazta a piac, így a határidős kamatláb-megállapodások alapján 50 bázispontos kamatvágás jöhet a következő három hónapban. Kilenc hónap alatt pedig összesen 100 bázisponttal mérsékelheti az irányadó, jelenleg 7 százalékos rátát az MNB.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.