BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi döntés Prágában

A cseh jegybank csütörtöki ülésén 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 0,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot.

A ráta 2010 májusa óta állt változatlanul a 0,75 százalékon, miután a lakossági fogyasztás szerény mértékű bővülése nem gerjesztette az inflációt. Miroslaw Singer kormányzó a döntést követő sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány által tervezett adóemelések várhatóan tovább csökkentik a keresletet, és többek között ez tette lehetővé a monetáris lazítást.

A döntés nem lepte meg az elemzőket, a Bloomberg által megkérdezett 24 elemző közül például 20-an számítottak 25 bázispontos csökkentésre.

Az infláció az áprilisi 3,5 százalék után májusban idei mélypontjára, 3,2 százalékra csökkent. Az indirekt adóemelések hatásától szűrt infláció májusban a jegybank által kitűzött 2 százalékos szintre csökkent.

A gazdaság ugyanakkor „hivatalosan” is recesszióban van: a negyedév/negyedév alapon 2011 utolsó negyedévében 0,2 százalékkal, az idén január-márciusban pedig 0,8 százalékkal csökkent a GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.