Görögország: fontolva halad a privatizáció

Lassan halad a görögországi privatizáció: az idén csupán a szerencsejáték vállalatot, valamint egy athéni épületegyüttest adnak el - mondta szerdán a privatizációval megbízott hatóság vezetője.

Kosztasz Mitropulosz indoklásképpen a bürokratikus akadályokat említette. Ez azt jelenti, hogy messze nem fogják teljesíteni az idei privatizációs tervet, amelyben 3,2 milliárd euró bevételt irányoztak elő.

A nemzetközi hitelcsomagért cserébe Athén egyebek mellett azt vállalta, hogy teljes egészében eladja a Hellenic Petroleum olajtársaságban tartott 35,5 százalékos tulajdonrészét. A Depa gázipari vállalatban birtokolt részesedéséből a korábban tervezett 32 százalék helyett 55 százalékot ad el az állam és csak 10 százalékos pakettet tart meg.

Az állam értékesíti a Defa gázszolgáltatóban tartott teljes részesedését és az észak-keleti görög partoknál fekvő mélytengeri gázmezőben meglévő teljes részesedését is. Értékesítik az OPAP sportfogadási irodát, és tervezik számos banki részesedés eladását.

A privatizálásra szánt vagyon értékesítéséből 2015-ig 50 milliárd eurós bevételt vár a görög kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.