BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ijesztget Németország

A német pénzügyminisztérium feltevése szerint veszített lendületéből a gazdaság: április-június között lassabb volt a gazdasági növekedés, mint az első negyedévben, amikor 0,5 százalékkal nőtt a hazai össztermék.

A minisztérium szerint egyebek mellett az ipari termelés dinamikájának gyengülése, valamint az Ifo üzleti hangulatindexének romlása utal arra, hogy "az év további részében mérsékelt lesz a gazdasági növekedés üteme". Az elemzés kiemeli, hogy a belföldi fogyasztás a konjunktúra legfőbb támasza, az export lanyhulására lehet számítani a következő hónapokban. A GDP alakulására vonatkozó második negyedévi statisztikai adatot augusztus 14-én teszik közzé Németországban.

Júliusban tovább romlott, de a várakozásoknál jobbnak bizonyult a német üzleti hangulatindex – közölte a hét elején a berlini ZEW gazdaságkutató intézet. A vállalati szektor hat hónapra előretekintő üzleti kilátásainak megítélését tükröző mutató júliusban mínusz 19,6 pontra romlott a júniusi 16,9 pontról. Elemzők mínusz 20-28 pontot jeleztek előre júliusra. Májusban még plusz 10,8 pont volt a mutató. A mutató történelmi átlaga 24,0 pont.

Az euró adósságválság leküzdéséről folyó vitában a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) német kutatóintézet a közelmúltban azt javasolta, hogy a költségvetés szanálásába jobban vonják be a magasabb jövedelemmel rendelkező német polgárokat.A Németországra vonatkozó számítások szerint, ha a legalább 250 ezer eurós személyi vagyonra illetve házaspároknál az 500 eurós összegre vetnének ki adót, azzal legalább a GDP 92 százalékának megfelelő adóalap jön létre. A DIW meglátása szerint a békekölcsön rendszerrel mintegy 230 milliárd eurós összeg szedhető be a lakosság leggazdagabb 8 százalékától.

Hatalmas botrányt okozott Németországban az a július elején közzétett nyílt levél, amelyben 172 közgazdász-professzor vette össztűz alá a kancellárt és a múlt heti EU-csúcs döntéseit. A felhívást aláíró közgazdászok szerint a bankunió gyakorlatilag az euróövezeti bankok adósságaira tett közösségi szintű garanciavállalást jelenti, és ezért komoly aggodalmakra ad okot.  A bankok adósságai csaknem háromszor akkorák, mint az államok adósságai, és az öt mentőövre szorult országban együttesen több billió eurót tesznek ki, fűzték hozzá indoklásként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.