BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatvágás helyett pénznyomtatást sürget az IMF vezére

Az Európai Központi Banknak fel kellene újítania az eszközvásárlási programját a kamatcsökkentés helyett – mondta a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója kedden este.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint az EKB-nak van tere arra, hogy lazítson a monetáris politikáján. Az IMF-nél ugyanakkor nem gondolják azt, hogy a kamatcsökkentés lenne a legjobb megoldás, mert jelenleg nem minden euróövezeti tagországnak szükséges alacsonyabb kamatláb jelenleg. Elemzők azt várják, hogy az EKB történelmi mélypontra süllyeszti az irányadó, 1 százalékos kamatszintet csütörtöki ülésén.

Az EKB használt nem szokványos intézkedéseket is, olyanokat, mint az eszközvásárlási-program és likviditási műveletek, hogy küzdjön az euróövezet adósságválsága ellen. Az EKB Kormányzótanácsában megosztottság alakult ki a kötvényvásárlási program miatt.

Lagarde a CNBC-nek adott interjújában a kamatcsökkentésről hangsúlyozta, „nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a legjobb csatorna”. Németországnak nincs szüksége arra, hogy az EKB csökkentse az irányadó kamatot, azonban Spanyolországnak és Olaszországnak igen – mondta Lagarde. Ezt a monetáris politikai eszközt azonban nem lehet szétválasztani az országokra. Az EKB eszközvásárlási programját sokkal szelektívebben lehetne használni – vélekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.