BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisöpri közszolgáltató cégeit a főváros

A fővárosi közművállalatok eredménytartalékaiból fizetheti ki a Tarlós István vezette önkormányzat a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződése felbontásának és így a cég külföldi tulajdonrésze visszaszerzésének árát - értesült a Népszava.hu.

Erre a megoldásra azért kényszerülhet a városvezetés, mert értesüléseink szerint sem a hitelfelvétel, sem a kötvénykibocsátás nem bizonyult járható útnak. Ezért jobb híján "kisöpri saját cégeit", így kaparja össze a mintegy 15 milliárd forintos tranzakció fedezetének nagy részét a főváros.

A cél, hogy Budapest immár valójában kivásárolja a Vízművek 25 százalékát tulajdonló francia Suezt, illetve a német RWE-t. Ennek érdekében pedig gyakorlatilag az összes - még szolid nyereséget termelő - közszolgáltató cégének tartalékát "vízmű-vásárlásba" forgatja Budapest. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz elegendő fedezet egy súlyosabb üzemzavar kezelésére, másrészt egy újabb válságot és az azt követő leminősítés hatásait képtelen lesz tompítani a főváros.

További részletek itt

Népszava-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.