BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a reménynek: Európa legnagyobb gazdasága is lejtőre került

Németország szolgáltatói szektora váratlanul stagnált júniusban, amellyel véget ért a hét hónapja tartó növekedés, és az új megrendelések is visszaestek. Ez további bizonyítékot jelent arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága már sem menti meg a régiót a recessziótól.

A Markit intézet szolgáltatói beszerzési menedzser indexe 49,9 pontra esett júniusban az előző havi 51,8 pontról. Az index éppen 50 pont alá esett: ez a szint választja el a növekedést a csökkenéstől. Az előzetes becslés 50,3 pont volt.

Az adat a legrosszabb tavaly szeptember óta – írja a Reuters. Az új munkahelyek immár harmadik hónapja csökkennek, és az üzleti várakozások is meredeken esnek.

Az üzleti várakozások alindexe a legnagyobb havi zuhanást mutatta 2002 óta, és ebben az évben először került negatív tartományba.

Más hangulati indikátorok is azt mutatják, hogy Németország gazdasága romlik. Az Ifo-index szerint sem immunis már Németország az eurózóna válságára. Európa legnagyobb gazdasága eddig ellenállt a válságnak az erős (kelet felé irányuló) exportteljesítménynek, valamint az egészséges belső keresletnek köszönhetően.

A német feldolgozóipari beszerzési menedzser index júniusban zuhant, ebben az évben először. A kompozit mutató (a feldolgozóipari és a szolgáltatói szektor közös együttes mutatója) 48,1 pontra esett a májusi 49,3 pontról. Ez az előzetes, 48,5 pontos becslés alatt van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.