BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült júniusban a külkereskedelmi termékforgalom

Júniusban ismét bővült a külkereskedelmi termékforgalom: a kivitel volumene 9,3, a behozatalé 4,0 százalékkal nőtt a bázisszinthez képest. Egyszámjegyű növekedés volt a gépek és szállító eszközök, valamint a feldolgozott termékek mindkét irányú forgalmában, az élelmiszerek és a nyersanyagok exportvolumene dinamikusan bővült.

2012 első hat hónapjában a kivitel volumene 2,9, a behozatalé 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A 2012. január–júniusi kivitel értéke 11 862 milliárd forint (40,1 milliárd euró), a behozatalé 10 785 milliárd forint (36,4 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1077 milliárd forintot (3,7 milliárd eurót) tett ki, 34 milliárd forinttal többet – az árfolyamváltozás következtében 220 millió euróval kevesebbet – , mint 2011 azonos időszakában.

A vizsgált időszakban a termékforgalom forintban mért árszínvonala exportban 7,2, importban 9,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 2,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 18,6, az euróhoz mérten 9,7 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 1,3 százalékkal volt kevesebb, míg a behozatalé 0,4 százalékkal volt több, mint a 2011. első félévi szint, júniusban ugyanakkor mindkét forgalmi irányban 10 százalékot megközelítő volumenbővülést regisztráltunk. A jelentős súlyt képviselő híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene közel negyedével esett vissza, míg az importé némileg meghaladta az egy évvel korábbi értéket. Az árucsoport utolsó havi adatai alapján a kivitel volumene már mérsékelten, a behozatalé dinamikusan nőtt. Az időszak egészére 10 százalékot meghaladó volumenbővülést mértünk az energiafejlesztő gép és berendezés, valamint az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés kivitelében, melyeknél a növekmény nagyrészt az EU-n kívüli országok viszonylatában keletkezett. Egyszámjegyű volt a volumennövekedés a közúti jármű és a villamos gép, készülék és műszer exportjában, de míg az első árucsoport importja nőtt, az utóbbié jóval alatta maradt a 2011. január–júniusi szintnek.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,2, illetve 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az árufőcsoporton belül a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene több mint tizedével bővült − elsősorban az orosz és a román relációnak köszönhetően −, a behozatalé némileg meghaladta a bázisidőszaki szintet. Dinamikusan nőtt a vas és acél, valamint a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú forgalmának, illetve a gumigyártmány exportjának volumene.

Az energiahordozók importvolumene – az árak 24 százalékos növekedése mellett – az év első hat hónapjában 2,7 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 első félévében. Ellentétes tendencia érvényesült a két fő árucsoportnál: a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene 4,2 százalékkal bővült, míg a kőolajé közel tizedével maradt el az egy évvel ezelőtt regisztrált forgalomtól. A júniusi import mindkét energia hordozónál jelentős mértékben csökkent.

2012 első félévében az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,0 százalékkal növekedett, míg az importé 4,2 százalékkal csökkent. Az árufőcsoport kivitelének közel harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene ötödével bővült, ezen belül is a második negyedéves forgalom kimagaslóan, mintegy másfélszeresére nőtt, döntően az alacsony bázis miatt. A legnagyobb exportnövekmény a kukoricaértékesítéseknek köszönhető. Jelentősen emelkedett az állati takarmány mindkét irányú forgalmának volumene, ezzel szemben visszaesés volt az élő állat, valamint a hús és húskészítmény kivitelében és behozatalában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.