BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fizetnék be az uniós hiánybírságot a holland szocialisták

Az eurózóna adósságválságának kérdése uralja a szeptember 12-i holland parlamenti választás kampányát. A pártok leginkább arról vitáznak, hogy Hágának, kell-e újabb támogatást adnia a valutaövezet súlyosan eladósodott tagállamainak.

A másfél hét múlva esedékes választás két éven belül a második megmérettetése lesz a pártoknak, miután tavasszal idő előtti voksolást írtak ki. Erre azt követően került sor, hogy a kisebbségi jobbközép kabinetet kívülről támogató szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) közölte: nem tudja támogatni a mintegy 16 milliárd eurós takarékossági csomagot.
A kiadáscsökkentéseket és adóemelést tartalmazó, később elfogadott megszorító csomag célja az volt, hogy az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított mértéke jövőre az EU által előírt három százalék alá csökkenjen. Számítások szerint a kiigazítás nélkül a deficit mértéke 4,6 százalék lenne.

A PVV vezetője, Geert Wilders a kisebbségi kormány támogatásának megszüntetését azzal indokolta, hogy nem kíván ahhoz asszisztálni, hogy a „brüsszeli diktátorok” követelései miatt „szenvedjenek” a nyugdíjasok.

Mark Rutte volt kormányfő pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) a közvélemény-kutatási adatok szerint fej-fej mellett áll a kimondottan euroszkeptikus szocialista párttal (SP). Utóbbi párt minden olyan esetben népszavazást tartana szükségesnek, amikor a kormány és a parlament olyan döntést hoz, amely a hatalomnak az EU-hoz és a „brüsszeli technokratákhoz” történő átadásáról szól. Az SP emellett csak 2015-ben vinné le a hiány mértékét a GDP 3 százaléka alá az EU által elvárt 2013 helyett. A párt vezetője, Emile Roemer azt is közölte: ha hatalomra jutnak, nem fizetik be a büntetést azért, mert Hága nem időben vitte le a deficit mértékét az előírt szintre.

Világgazdaság Online - T. G.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.