BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rehn: árthat a gazdaságunknak, ha késik az euróbevezetés

"Ha az euró bevezetésének elhalasztását a konvergenciapályáról való kisiklásnak és/vagy a strukturális reformok akadályának tekintik, ez alááshatja a piaci bizalmat és árthat a gazdaságnak" - fogalmazott Olli Rehn, az Unió pénzügyi biztosa Herczog Edit kérdésére adott válaszában. Rehn szerint az euró bevezetésére vállalt kötelezettség nem tekinthető semmisnek.

Magyarország még nem áll készen az euró bevezetésére, de az erre tett kötelezettségvállalás nem tehető semmissé - áll Olli Rehn pénzügyi biztos válaszában, amelyet a szocialista EP-képviselő Herczog Edit kérdésére adott.

Brüsszel nem kényszeríti a tagállamokat, hogy az euró bevezetése kapcsán egy bizonyos stratégiát kövessenek, nem szabad azonban alábecsülni az euró középtávú politikai stabilizáló szerepét - érvel Rehn. Ha ugyanis az euró bevezetésének elhalasztását a konvergenciapályáról való kisiklásnak vagy a strukturális reformok akadályának tekintik, az szerinte alááshatja a piaci bizalmat és árthat a gazdaságnak.

Olli Rehn kiemelte: a vonatkozó szerződések nem rendelkeznek az euró bevezetésének ütemezéséről, és minden tagállamnak időt biztosítanak az euróövezethez való csatlakozáshoz szükséges előkészületek és kiigazítások megtételére. A gyakorlatban a tagállamok szabadon dönthetnek a konvergenciakritériumok teljesítéséhez vezető stratégiáról és annak ütemezéséről. "Ugyanakkor az euró bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalás érvényben marad és nem tehető semmissé" - figyelmeztet a biztos.

Herczog Edit korábban azt tudakolta a Bizottságtól, hogy mit tehet az EU végrehajtó testülete, ha egy tagállam kormánya következetesen olyan gazdaságpolitikát folytat, amellyel beláthatatlan idővel kitolja az uniós csatlakozási szerződésben vállalt euróövezeti csatlakozást.

Az EP-képviselő közleményéből kiderül, Rehn emlékeztet, hogy a 2012. májusi konvergenciajelentésben a Bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, mivel az árstabilitásra, az államháztartásra, az árfolyamstabilitásra és a hosszú távú kamatlábakra vonatkozóan egyetlen kritériumot sem teljesített, és a magyar jogszabályok nem feleltek meg teljes egészében a Szerződés követelményeinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.