BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remény Spanyolországnak

Hosszabb pangás után ismét pozitív jelzések érkeznek spanyol ingatlanpiacról. A befektetők kezdenek visszatérni, ez segítséget jelenthet a válság sújtotta bankszektornak és általában a spanyol gazdaságnak.

"Egy évvel ezelőtt a piac halott volt" – mondta a legnagyobb madridi ingatlankezelő, a CB Richard Ellis befektetési igazgatója a Financial Times Deutschlandnak . Az ingatlankereskedelem újbóli megélénkülése az egyik reménysugarat jelenti a recesszió sújtotta Spanyolország számára. Közel négy éven át ugyanis a csökkenő árak miatt a befektetők kerülték a spanyol ingatlanpiacot. A spanyol pénzintézetek több mint 180 milliárd eurónyi olyan ingatlanhitelen ülnek, amelyek visszafizetése kétséges.

Most azonban változhat a helyzet: az utóbbi hónapokban négy, százmillió eurós nagyságrendű szerződés jött létre ingatlan adás-vételéről - közölte Ramírez-Escudero. Jelenleg összesen 1,8 milliárd euró összegű ügyletről folynak a tárgyalások, ez a tavalyi volumen kétszerese. Spanyolország második legnagyobb magánbankja, a BBVA a saját adatai szerint az idei első félévben már 2500 ingatlant adott el, 40 százalékkal többet, mint az előző évben. A Santander főnöke, Alfredo Saenz is nemrég közölte, hogy az ingatlaneladások idén jelentősen gyorsulni fognak.

Az FTD szerint ez év végéig a bankoknak 80 milliárd eurót kell leírniuk az ingatlanjaik értékéből és az ingatlanhiteleikből. "A leírások elégséges mozgásteret biztosítanak a tárgyaló partnereknek arra, hogy megegyezzenek az árról" - közölte Ramírez-Escudero. A szakember tapasztalatai szerint minden második héten jelentkezik egy olyan befektetési cég, amely ismét be akar szállni a spanyol ingatlanpiacba.

A javulásra nagy szükség van, hiszen a spanyol bankok 100 milliárd eurós mentőcsomagot kaptok az EU-tól és az Equilor szerint a közeljövőben Madrid az államháztartás finanszírozására is igénybe veheti az EFSF mentőalapot.

Csupán májusban 41,3 milliárd eurót vontak ki Spanyolországból - közölte a madridi központi bank. Ez az összeg több mint négyszer múlja felül a tavalyi év azonos időszakán mért tőkekivitelt. Ezzel az idei első öt hónapban a Spanyolországból kivont tőke összege 163 milliárd eurót ért el. Az összeg a spanyol éves gazdasági teljesítmény 16 százalékának felel meg. Újabb több évtizedes csúcsra szökött Spanyolországban a munkanélküliség: júniusban az álláskeresők 24,8 százaléka nem tudott elhelyezkedni.

Augusztus elsején ugyanakkorm megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait a Standard & Poor''s, közölve, hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési és szerkezeti reformelkötelezettségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.