BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul alakul az ipari termelés

Júniusban 0,6 százalékkal volt kisebb az ipari kibocsátás az euróövezetben, mint májusban – közölte az Eurostat. Az EU statisztikai hivatala által közzétett adatok némileg kedvezőbbek a vártnál: elemzők 0,7 százalékos visszaesést prognosztizáltak. Az EU egészében 0,7 százalékos volt a visszaesés.

Ugyanakkor pozitívan korrigálta a májusi adatokat az Eurostat: az év ötödik hónapjára korábban mért 0,6 százalékos havi növekedés helyett most már 0,9 százalékos - az EU átlagában 0,8 százalékos - bővülésről számoltak be.

A legrosszabb eredményt Nagy-Britannia produkálta: júniusban a szigetországban 2,5 százalékos volt a visszaesés az ipari termelésben. A legnagyobb kiugrást (18,6 százalék) Litvánia produkálta, de Szlovéniában és Írországban is 3 százalékos pluszt mértek.

Az éves összehasonlítás már nem ennyire kedvező: az előző év azonos időszakához képest 2,1 százalékkal csökkent az euróövezeti ipari kibocsátás júniusban. Igaz, elemzők itt 2,2 százalékos zsugorodást prognosztizáltak. Az EU egészében 2,2 százalékos volt a visszaesés.

A legnagyobb mínuszt Olaszországban regisztrálták: itt éves alapon 8,2 százalékos volt a visszaesés az ipari termelésben. Spanyolországban is rendkívül rossz a helyzet, a 6,3 százalékos mínusz tovább fokozhatja az országgal szembeni aggodalmakat.

Magyarországon a KSH előzetes adatai szerint júniusban májushoz képest 2,2 százalékkkal esett vissza az ipari termelés, míg éves alapon 0,6 százalékos növekedést mértek.

Az ipari termelés a GDP 19 százalékát adja az euróövezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.