BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb uniós országban lesz a vártnál nagyobb recesszió

A ciprusi kormány az eddig vártnál nagyobb idei gazdasági zsugorodást vár, és jelezte, további megszorító intézkedések nélkül nem tudja tartani a 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt.

Sztefanosz Sztefanu ciprusi kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a gazdasági zsugorodásra vonatkozó előrejelzést 0,5 százalékról 1,5 százalékra változtatták.

A szóvivő szerint, ha nem hoznak újabb megszorító intézkedéseket, akkor az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékára nőhet az idei évre tervezett 3 százalékról. A tavalyi hiány 6,1 százalék volt.
A kormányszóvivő azt mondta, hogy a kormány már dolgozik egy újabb megszorító intézkedéscsomagon, amelytől a bevételek növekedését és a kiadások csökkenését várja. Részleteket azonban nem tárt fel.

A ciprusi kormány 1,37 százalékkal csökkentette kiadásait az idei első hat hónapban.

A szigetország GDP-je 2,4 százalékkal csökkent a második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Ciprus júniusban fordult uniós mentőalapokhoz, miután nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától, és Oroszország is vonakodik megfejelni a tavaly ősszel folyósított 2,5 milliárd eurós kölcsönt.

A múlt hónapban Cipruson tárgyalt trojka (Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank) szakértői szerint az országnak 13 milliárd eurónyi segítségre van szüksége, 9 milliárd euró kell a bankoknak és 4 milliárd euró a kormány finanszírozási szükségleteire. Döntés még nem született, a ciprusi kormány arra számít, hogy szeptemberben megkezdődhet a hitelezés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.