BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az EKB ellen nem győzhet a piac, ha kell, elővesszük Kövér Bertát"

Christian Noyer, a Francia Nemzeti Bank elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjújában leszögezte: a korlátlan kötvényvásárlási program meg fogja győzni a befektetőket arról, hogy nem győzhetnek az EKB-val szemben.

"Ez egy elrettentésre használt fegyver. Lehetséges, hogy használnunk kell majd, a piacok pedig látni fogják, hogy nem ijedünk meg, ha demonstrálnunk kell az erőnket" – mondta a FAZ-nak a francia jegybankár arra a kérdésre, az EKB Kövér Bertájának tekinthető-e a korlátlan kötvényvásárlási program. Christian Noyer hozzátette, hogy az adósságválsággal küzdő országok államkötvény hozamainak stabilizálására szánt állampapírvásárlást szigorúan az EU és az IMF feltételeihez kötik. A jegybankelnök szerint azonnal beszüntetik a kötvényvásárlást, ha egy tagállam nem felel meg az európai mentési mechanizmus (ESM) ehhez kapcsolódó reform-feltételeinek.

Arra a kérdésre, egy nem demokratikus módon megválasztott testület hozhat-e legitim módon ilyen döntéseket, Noyer úgy válaszolt: az EKB nem dönt a feltételek betartásáról. Mindössze regisztrálja a tényt, amit az ESM és az IMF megállapít, ez garantálja a függetlenséget és a cselekvési szabadságot. Arra a felvetésre, hogy éppen ezért más szervezetek döntéseitől függenek, Noyer közölte: az ESM programja szükséges, de nem elégséges feltétele az EKB beavatkozásának, az uniós jegybank akkor lép, ha a pénzügyi rendszer szempontjából fontosnak tartja azt.

A jegybankár abban bízik, hogy a kötvényvásárlási program hatására a piacok gyorsan rendeződnek, ehhez szerinte szükség van egy teljesen decentralizált, 95 százalékban a tagállamok által működtetett, de teljesen egységes pénzügyi felügyeletre is. Noyer megerősítette, hogy mind a hatezer eurózónához tartozó bankot be kell vonni a felügyeleti rendszerbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.