BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Sárgalapot érdemel a pávatáncot járó Orbán

Szerdán úgy tűnt, hogy gyors IMF-megállapodás lesz, csütörtökön pedig az látszott valószínűnek, hogy meg is szakadhatnak a tárgyalások – legalábbis Orbán Viktor szavaiból erre lehetett következtetni. Pénteken már azt hangsúlyozta: lesz megállapodás. A miniszterelnök a piacokat és az elemzőket is összezavarta.

Olyan színjátékot adott elő Orbán Viktor, amilyenért az élsportban sárgalap jár” – írják a Raiffeisen Bank közgazdászai. Miután két napja még azt nyilatkozta, közel a megállapodás az EU/IMF-el, tegnap egy videó-üzenetben közzétette, hogy a feltételeket nem fogadja el a magyar kormányzat.

Az elemzők emlékeztetnek, mindezt ráadásul egy olyan listára hivatkozva, mely elvileg már július vége óta a kormány birtokában van (és amiről több forrás is állítja, nem tartalmazott ilyen feltételeket).

A forint tegnap meredeken gyengült Orbán Viktor jelzésére, és közel került a 290-es szinthez a korábbi 285,5-ről. Később korrigált a hazai deviza, és péntek reggel 288 körül ingadozik a jegyzés.

Nem pontos az a lista , amely a magyar sajtóban megjelent és állítólag azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek teljesítése fejében a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hajlandó lenne megállapodni Magyarországgal - értesült csütörtök este egy név nélkül nyilatkozó uniós forrástól csütörtökön az MTI.

"A lista nem tükrözi pontosan a megtárgyalt kérdéseket. Más szavakkal: a listán szereplő reformok egy része szóba sem került, más része pedig nem úgy került szóba, ahogy az a sajtóban megjelent" - tudatta az távirati irodával egy uniós forrás.

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól - jelentette be a csütörtökön a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezzel a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét, így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzeket ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben.

„A történetnek biztos nincs vége, előbb-utóbb a tárgyalások folytatódni fognak, hiszen Orbán csak pávatáncot járt” – vélekednek a Raiffeisen Bank közgazdászai. Hozzáteszik: a miniszterelnöknek nem érdeke az sem, hogy megszűnjenek a tárgyalások, de a folytatásra vélhetően heteket kell várni, és addig bizony a magyar piacok törékenyek lesznek. Az MKB Bank közgazdászai kommentárjukban azt emelték ki, hogy az IMF tárgyalások beláthatatlan ideig húzódnak majd.

Újra megszólalt Orbán, van egy lista

A miniszterelnök szerint lesz megállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő hozzátette: az EU/IMF tárgyalódelegáció uniós része írt egy jelentést csütörtökön Brüsszel pénzügyi bizottságának, ebben szerepeltek az említett elfogadhatatlannak nevezett pontok.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak - amelyben "sokkal több konkrétum szerepel, mint bármely korábbi papírban" - van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.