BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már trükköznének a spanyolok a bankmentési pénzekkel

A spanyol kormány azt fontolja, hogy az Európai Uniótól kapott, legfeljebb 100 milliárd eurós bankmentő csomag egy részét kormányzati célokra használja fel - írta csütörtökön az El País napilap internetes kiadásában, kormányzati és euróövezeti forrásokra hivatkozva.

Az El País szerint a spanyol bankok pótlólagos tőkeszükséglete csupán 60 milliárd euró, ráadásul ennek egy részét a bankok saját maguk elő tudják teremteni. Így a 100 milliárd eurós hitelkeretből mintegy 55 milliárd-60 milliárd euró a kormány rendelkezésére áll majd - írja a lap.

Piaci elemzők egyre nagyobb figyelemmel várják, hogy miként lát hozzá a spanyol kormány az államháztartás rendbetételéhez. Sokan sürgetik, hogy Mariano Rajoy kormányfő a költségvetés stabilizálása érdekében forduljon az euróövezeti mentőalaphoz segítségért. Az Európai Központi Bank által meghirdetett kötvényvásárlási program beindításának feltétele ugyanis, hogy a jegybanki segítséget kérő tagállam rendelkezzen meglévő euróövezeti kiigazítási- és mentőcsomaggal.

Nem egyértelmű, azonban, hogy a spanyol állam által a 100 milliárd eurós bankmentő csomagban vállalt kötelezettségek elegendőek-e az EKB meggyőzésére, vagy további intézkedéseket kel vállalnia Madridnak a segítségért. Mariano Rajoy eddig rendre óvatosan nyilatkozott, és arról tájékoztatott, hogy a kormány vizsgálja az EKB feltételrendszerét.

A spanyol kormány mindeközben új, a franciaországihoz hasonló pénzpiaci tranzakciós adó bevezetését tervezi januártól - írta az El Mundo napilap internetes kiadásában, kormányzati forrásokra hivatkozva. A spanyol kormány évi 2 milliárd euró adóbevételt remél az intézkedéstől.

Franciaországban 0,2 százalékos tranzakciós adót vetett ki a kormány a legnagyobb francia vállalatok részvényeivel folytatott tőzsdei ügyletekre.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.