BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetés megvétózásával fenyeget London

David Cameron brit miniszterelnök egy interjúban síkra szállt azért, hogy az Európai Unió külön költségvetés készítsen az eurózóna és külön a nem eurózóna tagállamok részére.

Ha egy térség devizát használ, amely fölött egy jegybank őrködik, akkor idővel ennek a régiónak külön költségvetésre lesz szükséges, míg a nem eurózóna tagállamok számára egy tágabb büdzsét kellene bevezetni – idézi a BusinessWeek Cameron BBC-nek tett nyilatkozatát. A miniszterelnök egyúttal közölte: kész vétót emelni a 2014-2020-as költségvetés ellen, ha nem sikerül számára megfelelő megállapodást kiharcolnia.

A miniszterelnök igyekezett megnyugtatni az egyre eurószkeptikusabbá váló konzervatívokat az EU-hoz való viszonyával kapcsolatban. Mint mondta, szeretné, ha országa továbbra is az EU tagja maradna, de a 2015-ös választásokat követően megpróbálja újratárgyalni London viszonyát a közösséghez. Cameron megfogalmazása szerint az EU gyorsan változik, az euró egyre jobban integrálódik, de ő nem szeretne egy ilyen "végtelen politikai integráció" része lenni. Ugyanakkor – mondta a kormányfő – a jelenlegi folyamatok remek lehetőséget nyújtanak a brit kormány számára, hogy olyan megállapodást kössön Brüsszellel, amire mindig is vágyott. Mind Cameron, mind William Hague külügyminiszter hangsúlyozta, hogy London számára a szabad és nyitott piac eddig is óriási előnyökkel szolgált.

Cameron ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, megfontolja-e, hogy országa kivonja magát a munkaerő szabad áramlását biztosító uniós irányelv alól, ezzel kapcsolatban annyit mondott: "te jó ég, annyi munkanélküli van a saját országunkban". Theresa May belügyminiszter a the Sunday Times szerint korábban arról beszélt, hogy felül akarják vizsgálni a szabad munkaerőmozgás intézményét, amellyel szerinte visszaélnek az EU-ban. A tárcavezető állítólag azt mondta konzervatív párttársainaik, hogy tovább akarnak menni az ügyben, a kormány célja, hogy felülvizsgálják az irányelvet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.