BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: Fontos, hogy Orbán megszívlelte az EU-partnerek tanácsait

Az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek - mondta Orbán Viktor csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkellel.

A kormányfő a német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a következő két-három évben nem lehet nagymértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb "szakmai kihívása" az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát.

Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd az államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek.

A német kancellár üdvözölte, hogy a magyar kormány követi az Európai Bizottság (EB) iránymutatásait az utóbbi időszak vitatott kérdéseiben. Angela Merkel Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott csütörtöki berlini megbeszélését követően elmondta: "fontos", hogy a magyar kormány "megszívlelte" az európai partnerek tanácsait, és változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban "kétségek merültek fel".

Hasznos volt a csütörtöki "nyílt megbeszélés", mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a "sajtópolitikával" kapcsolatos folyamatok "mozgatórugóinak" mélyebb megértéséhez - tette hozzá a kancellár a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.