BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kereskedelmi Szövetség: aggasztó a fogyasztás csökkenése

Szeptemberben 3,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiskereskedelmi értékesítés volumenének csökkenésében – hasonlóan az előző hónaphoz – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése.

Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. szeptemberben 717 milliárd forint, az első kilenc hónapban 5983 milliárd forint értékű forgalom keletkezett - írja a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene szeptemberben 3,7, az év első kilenc hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

„Figyelemre méltó, hogy az eddig stabilnak mutatkozó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben is csökkent a forgalom volumene szeptemberben” – emelte ki Árokszállási Zoltán és Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzői szerint az adatok megerősítik, hogy a harmadik negyedévben a lakossági fogyasztás visszaesésének fontos szerepe volt a GDP csökkenésében.

A KSH szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene szeptemberben 3,3, az első kilenc hónapban 2,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben a legnagyobb mértékű visszaesés (11,3 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (2,8 százalék) is.

Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a használtcikk- (8,3 százalék), az illatszer- (7,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (2,9 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (0,6 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (22,6 százalék).

Tovább csökkent – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások szeptemberben 3,1, az első kilenc hónapban 3,0 százalékkal mérséklődtek.

A vártnál nagyobb zuhanás

A várakozásainkat meghaladó mértékben csökkentek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben – vélekedett Suppan Gergely. „Az év hátralevő már nem számítunk a kiskereskedelmi forgalom visszaesésének további mélyülésére, így a visszaesés mértéke 2-2,5 százalék körül stabilizálódhat” – írta a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott - bár kissé javuló - fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása, amit a forint erősödése részben ellensúlyozhat a devizahiteles háztartások esetében” – vélte Suppan.

„Mivel a fogyasztás visszaesése jövőre csökkenő ütemben folytatódhat, a kiskereskedelmi forgalom visszaesése 1 százalék körül alakulhat” – tette hozzá.

Egy hónap alatt is visszaesés

A KSH szerint az előző hónaphoz mérten szeptemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé gyakorlatilag stagnált, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,8 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2012. második negyedévben 37,0 százalék volt. A többi régió egyenként 8,5–12,2 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A második negyedévben az összes régióban csökkent a forgalom volumene, legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (4,2 százalék) és Dél Dunántúlon (3,7 százalék). A legkisebb mértékű csökkenés (1,2 százalék) Dél-Alföldön volt.

Az EU-ban nőtt a fogyasztás

Az unió – arányukat tekintve – jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 4,0, Franciaországban 3,0 százalékkal nőtt, míg Németországban stagnált a kiskereskedelem volumene. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai szeptemberben 9,5, az első kilenc hónapban összességében 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Európa-szerte stagnál, illetve csökken a kiskereskedelmi forgalom. A tárca által idézett Eurostat-statisztika tanúsága szerint az EU 27 tagállamában 0,3 százalékos bővülést mértek, bár az eurózónában valóban 0,8 százalékkal visszaesett a forgalom. „A visegrádi országok tekintetében egyik állam sem tudott volumenbővülést produkálni (a cseh adat nem került publikálásra), Bulgária hazánkkal azonos ütemű mérséklődést mutatott, míg Szlovénia 4,5 százalékos visszaesést szenvedett el” – emeli ki az NGM. Hozzáteszik: viszonylag jó teljesítményt a balti államok és Luxemburg produkált.

OKSZ: Ez aggasztó

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfői közleményében kiemeli: az idén az év egészét tekintve 2 százalék körüli visszaesés várható a fogyasztói piacon, míg korábban kisebb visszaeséssel lehetett számolni. Az élelmiszerpiacon előreláthatóan nem várható az inflációs nyomás mérséklődése, sőt egyes területeken további áremelkedéssel lehet számolni, ami visszaveti a fogyasztást.

Kifejtik: a KSH nyers adatai szerint szeptemberben is több pénzt hagytak ugyan a vásárlók az áruházakban, összesen 717 milliárd forintot, 24 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban, az értékesített árumennyiség azonban 4,1 százalékkal kevesebb volt a tavalyinál. "Ez aggasztó nagyságú csökkenés" - véli a szervezet.

Az OKSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a ruházatot, illatszereket és az internetes áruházakat nem számítva szinte mindenütt csökkent a fogyasztás, a vásárlók elsősorban a nagyobb értékű árucikkek vásárlását fogják vissza, így a bútort, műszaki cikkeket, járművet keresik a legkevésbé. A ruházat, illatszerek és az internetes vásárlások növekedése csak kis mértékben javítja a kereskedelem mérlegét, mivel súlyuk csekély - fűzik hozzá.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.