BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem elég az export - Tovább szenvedhet a magyar gazdaság

Érdemben nem javult a magyar gazdaság helyzete a harmadik negyedévben. A Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok mediánvéleménye szerint a GDP 1,3 százalékkal zsugorodhatott az előző év azonos időszakához képest nyers adatok alapján. A fogyasztás csökken, a beruházások esnek, egyedül a nettó export segítheti a gazdaságot. Ugyanakkor az euróövezeti adósságválság közepette legfőbb exportpartnereinket is elérte a lassulás, vagyis a nettó export egyre kevésbé ellensúlyozhatja a belső kereslet esését. A KSH csütörtökön közli az előzetes GDP-adatokat.

„Nem láttunk nagy eltérést a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest” – mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint az tűnik ki a statisztikai adatokból, hogy a háztartások fogyasztási kiadása még nagyobbat estek a harmadik negyedévben, mint a másodikban. „A beruházásokban pozitív fordulat nem következett be” – tette hozzá Török Zoltán.

„Egyedül a nettó export marad, ami egyensúlyozni tudja a más területeken tapasztalható nagy mínuszokat” – mondta a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Meglátása szerint az összkép valószínűleg az utolsó negyedében sem változik.

A szeptemberi ipari számokra nézve azt látjuk, hogy nagy visszaesést regisztrált a KSH szeptemberre, de ezt javarészt technikai okok magyarázzák, amiktől megtisztítva a számokat minimális javulást láthatunk.

Nincs fordulat

Szeptemberben – előzetes adatok alapján – 3,8 százalékkal visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte pénteken a KSH. A munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett – írta a statisztikai hivatal. A Raiffeisen elemzői szerint a harmadik negyedévben azonban így is marginális hozzájárulása lehetett a gazdasági növekedéshez az iparnak.

Kondrát Zsolt szerint sem látszik a fordulat a magyar gazdaságban. „A fogyasztás és a beruházás esik, a kormányzati kiadások csökkenhettek, és a nettó export ezt nem tudja ellensúlyozni” – mondta az MKB Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, a nettó export bővülése a külső konjunktúra lanyhult miatt lassult, és nem tudja ellensúlyozni a belföldi kereslet csökkenését.

Az ipar stagnálás körül van, a mezőgazdaságban még nagyobb mínuszt láthatunk, és az építőipari trendben nem látszik fordulat – foglalta össze a közgazdász.

A fogyasztás kifejezetten jó volt a második negyedben – értékelte a mérsékelt visszaesését Kondrát. Szerinte az év második felében nagyobb visszaesés várható. „A reálbérek csökkennek és a foglalkoztatás is mérséklődik a vállalatok által jelentett adatok szerint” – magyarázta Kondrát Zsolt.

A beruházásokban nem várható fordulat külső és belső okok miatt. „A gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, a vállalatokra pedig további terhet rónak” – jegyzete meg.

Nem is olyan rossz a helyzet?

Samu János szerint a második negyedévi -1,3 százalékos GDP csökkenésénél kisebb visszaesést láthatunk most. A Concorde közgazdásza úgy látja, éves alapon kisebb lehet a zsugorodás, és ebben a vártnál jobb ipari és építőipari teljesítmény játszhatott szerepet.

„Kiemelkedően jó lett a szeptemberi ipari teljesítmény” – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely. A TakarékBank vezető elemzője kiemelte: ha a hó/hó adatot nézzük, akkor mindenhol visszaesést láthattunk Európában, Magyarországon viszont növekedés volt. A szakértő szerint ez nagyrészt a Mercedes-hatással magyarázható. „A Mercedes duplájára kapcsolata a termelését, e nélkül negatív lehetett volna a havi ipari adat” – vélte Suppan Gergely.

Júniusban és júliusban lefelé húzta az ipart a kőolaj-finomítás – mondta Suppan Gergely. A Mol második negyedéves gyorsjelentésében is felhívta a figyelmet arra, hogy finomítói leállás várható júniustól, ám augusztusban már újra felfutást láthattunk az olajfinomításban. „A Molnak nem elhanyagolható a súlya a magyar gazdaságban” – jegyezte meg. A TakarékBank elemzője szerint leállás nélkül nem lett volna ilyen gyenge a második negyedéves GDP-adat sem.

Számításaim szerint az ipari termelés 2,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben második negyedévhez képest – mondta Suppan Gergely. A közgazdász szerint az építőipar teljesítménye is bíztató, bár megjegyezte, hogy a szeptemberi adatot még nem ismerjük.

Bizonytalanságot a mezőgazdaság teljesítménye okoz – hangsúlyozta Suppan Gergely. „A kukoricatermés katasztrofális, és emiatt az első negyedévet lefelé korrigálja a KSH, így a pálya is lefelé módosulhat” – magyarázta.

Ugyanakkor vannak további biztató jelek a szakértő szerint. A vendéglátóipar évek óta nem látott pozitív teljesítményt mutatott, a szolgáltató szektorban bíztató jeleket is láthatunk.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése többnyire megfelelt a várakozásoknak, a pénzügyi szektorban és az ingatlanoknál pedig továbbra is zsugorodás van, így összességében Suppan szerint igen vegyes kép látszódik a szolgáltatásoknál.

A nyers adat rosszabb lehet, mint a kiigazított, ami látszik az ipari adatból is – hívta fel a figyelmet. Ezt azzal magyarázta, hogy két munkanappal kevesebb volt az egész negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.