BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2008-as szintre zuhant a munkanélküliség az USA-ban, erősödött a forint

Meredeken csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A piacok emelkedtek a kedvező hírre.

A mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban 146 ezerrel növekedett novemberben. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2008 decembere óta, közölte a Munkaügyi Minisztérium.

Elemzők nem számítottak ilyen kedvező munkanélküliségi adatra, így a pozitív meglepetésre emelkedni kezdtek a tőzsdék. Ugyanakkor a munkanélküliség csökkenésében fontos szerepet játszott, hogy 350 ezren kiestek a munkapiacról, vagyis ennyivel csökkent a munkaképesek létszáma.

Az októberi adatot ugyanakkor 138 ezerre csökkentették a korábbi 171 ezerről, a szeptemberi adatot pedig 132 ezerre mérsékelték 148-ról. Nem csak Amerikában, hanem Európában is kedvező hatása volt a munkaerő-piaci adatnak.

Az európai indexek pozitív tartományba kerültek, míg napközben esést mutattak. Az USA-ban a Standard & Poor’s 500 index a nyitás előtt 0,5 százalékos pluszban áll.

Az euró/dollár kurzus 1,29-es szint alatt is megfordult, miután a dollár jelentősen erősödött az adat után.

A forint is profitálni tudott a javuló hangulatból. A hazai devizát újra 283-as szint közelében jegyzik az euróval szemben, míg napközben 284 felett került háromhetes mélypontra a forint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.