BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem zuhan úgy az eurózóna, mint korábban

Az euróövezeti feldolgozóipari és szolgáltatói Beszerzési Menedzser Index azt mutatja, hogy a gazdaság már nem zsugorodik olyan mértékben, mint korábban.

A Beszerzési Menedzser Index 47,3 ponton alakult az euróövezetben decemberben az előzetes adatok alapján, miközben novemberben még 46,5 pontin állt a mutató – derül ki a Markit előzetes adataiból. Az 50 pont alatti érték ugyanakkor azt jelzi, hogy a feldolgozóipar és a szolgáltatói szektor továbbra is zsugorodik.

A szolgáltatói részindex 47,7 pontra emelkedett decemberben az euróövezetben a novemberi 46,7 pontról. A feldolgozóipari index minimálisan, 46,3 pontra kúszott fel az előző havi 46,2 pontról.

Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a BMI a 11 egymást követő hónapban tartózkodik az 50 pontos érték alatt, vagyis közel egy éve mutatja a gazdaság csökkenését. Szakértők úgy vélik, hogy az euróövezet gazdasága nagyon messze van a stabil és fenntartható fejlődéstől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.