BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zuhant az olasz gazdaság

A harmadik negyedévben tovább csökkent az olasz GDP, októberben esett az ipari termelés - közölte hétfőn az Istat olasz statisztikai hivatal.

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően az előző negyedévihez képest 0,2 százalékkal, a 2011. harmadik negyedévihez képest pedig 2,4 százalékkal csökkent az olasz GDP.

Az első negyedévben az olasz GDP éves szinten 1,3 százalékkal, a második negyedévben 2,3 százalékkal csökkent. Negatív tartományba 2011 negyedik negyedévében lépett az olasz bruttó hazai termék változása, amikor éves összehasonlításban 0,5 százalékkal csökkent; 2011 harmadik negyedévében még volt, 0,4 százalékos GDP-növekedés.

Októberben az olasz ipari termelés szezonális kiigazítással az előző havihoz képest 1,1 százalékkal, 2011 októberéhez képest pedig szezonálisan és munkanapokkal kiigazítva 6,2 százalékkal csökkent.

Elemzők havi összevetésben 0,2 százalékos, éves bázison 4,3 százalékos visszaesést jeleztek előre.

Az ipari termelés szezonális kiigazítás nélkül 0,3 százalékkal csökkent októberben éves összevetésben.

Az előző havi, szeptemberi adatokat az Istat havi 1,5 százalék csökkenésről 1,3 százalék csökkenésre, éves alapon 4,8 százalék csökkenésről 5,0 százalék csökkenésre módosította.

Az első tíz hónapban az előző évi azonos periódushoz képest 6,5 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Éves összevetésben az idén a legnagyobb mértékben, 9,3 százalékkal májusban esett vissza az olasz ipari termelés. Az előző havihoz képest akkor 2,0 százalékos volt a csökkenés. 

Az olasz ipari termelés éves összevetésben utoljára 2011 szeptemberében növekedett, 4,7 százalékkal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.