BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közmunka miatt dolgoznak többen, de az NGM örül

A tavalyi negyedik negyedévben 58 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi tára ugyanakkor nem csökkent: 468 ezer volt az állástalanok száma, ami 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A KSH szerint a foglalkoztatottak számának növekedését elsősorban a közfoglalkoztatás eredményezte, az NGM pedig a pozitív trendek folytatódásáról beszél.

Tavaly a negyedik negyedévben 3 millió 909 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási mutatói javultak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 909 ezer fős létszáma 1,5 százalékkal haladta meg a 2011. negyedik negyedévit. A KSH szerint a növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet.

A 15-64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 874 ezerre nőtt. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 57,8 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,3 százalékpontos emelkedés

Tavaly a negyedik negyedévben a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett, ez megegyezik az egy évvel korábbi mutatóval - közölte a KSH.

A munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt 2012 negyedik negyedévében, 9 ezer fővel, 2,0 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, a sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 10,7 százalékos értéke megegyezett az egy évvel korábbival. A KSH megjegyzi, a változások a mintavételi hibahatáron belül maradtak.

2012. október-decemberben a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 255 ezer fő volt, 12 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk pedig 10,8 százalék. A munkanélküli nők száma 213 ezer fő volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Munkanélküliségi rátájuk 10,6 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

Pozitív trendek

„Tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában” – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.  „A 2012. október-decemberi időszakban továbbra is töretlen a foglalkoztatottak számának 29 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat tekintve” – hangsúlyozza a gazdasági tárca.

„A 15-74 éves korcsoportban 1,5 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma (év/év), így e korcsoport foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakában mért 50,2 százalékról 51,1 százalékra, vagyis 0,9 százalékponttal emelkedett” – közölte az NGM.

„Kiemelendő, hogy mind a férfi, mind a női foglalkoztatási mutatók javultak, ráadásul a foglalkoztatási ráta mindegyik iskolai végzettség kategóriában (legfeljebb alapfok, középfok érettségi nélkül, középfok érettségivel, felsőfok) javult és korcsoportos bontásban a 60-64 éves korosztályon kívül minden korcsoportban emelkedett a foglalkoztatottságot jelző hányados” – írja Matolcsy György minisztériuma.

A foglalkoztatási rátákat tekintve regionális bontásban a hátrányos helyzetű régiókban is sikerült elérni a ráta növekedését (például: Észak-Alföld, Észak-Magyarország). A folyamatosan bővülő foglalkoztatottság köszönhető a kormányzat munkavállalást, munkahelyteremtést ösztönző adórendszerének – emelik ki, hozzátéve, hogy ezt tovább javíthatja a Munkahelyvédelmi Akció. „A kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére a kormányzat tartja magát egyik fő prioritásához és további intézkedéseket kíván tenni a foglalkoztatottsági szint emelése érdekében. Többek között a szabad vállalkozási zónák létrehozása a kifejezetten hátrányos helyzetben lévő településeken segítheti majd a munkahelyteremtést” – zárul a közlemény.

Közel 10 ezerrel több a munkanélküli

„A foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt 16,4 ezer fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest” – írja Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemelte azt is, hogy a munkanélküliek száma mindössze 800 fővel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 9,3 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

„Az aktívak száma egy év alatt 67,2 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése” – véli Suppan Gergely.

„Szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség” – vetíti előre az elemző. Szerinte az idei év elejére 11,6 százalékig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet a munkanélküliségi ráta.

„Tavaly az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – 10,9 százalékos volt, idén pedig minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet” – tette hozzá.

„A munkanélküliségi ráta enyhén, 10,6 százalékról 10,7 százalékra növekedett” – írta Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank vezető közgazdásza szerint az emelkedés nem meglepő, hiszen a téli hónapokban a szezonális munkák kifutásával a munkanélküliség emelkedni, a foglalkoztatottság csökkenni szokott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.