BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hármas mélypontú recessziótól tartanak a britek

Valószínűleg hármas mélypontú recesszió felé tart a brit gazdaság - jósolták egyöntetűen londoni pénzügyi elemzők a brit szolgáltatási szektor csaknem négyévi mélypontra süllyedt beszerzési menedzserindexének (BMI) pénteki ismertetése után.

A szolgáltatási ágazat múlt havi aktivitását mérő CIPS/Markit-index 48,9-re esett az egy hónappal korábbi 50,2-ről. Ez volt a negyedik hónap egymás után, amelyben a mutató csökkent, ráadásul az átfogó ágazati index most már a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es határszint alá került, vagyis brit a szolgáltatási szektor teljesítményének gyengülését mutatja.

A szolgáltatási index - 2010 szélsőségesen hideg és havas decemberétől eltekintve - 2009 áprilisa óta nem volt ilyen alacsonyan.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakelemzői a pénteki BMI-adatot kommentálva kiemelték, hogy a szolgáltatási szektor a brit hazai összterméknek (GDP) hozzávetőleg a háromnegyedét adja. A ház szerint a pénteki számok ismeretében így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a brit gazdaság egészének teljesítménye csökkent a tavalyi negyedik negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.