BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötször nagyobb Budapest GDP-je Nógrádénál

Több mint ötször annyi az egy lakosra jutó GDP Budapesten, mint a legrosszabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező Nógrád megyében.

Az ötszörösnél is nagyobb GDP-különbség mellett az alkalmazásban állók havi bruttó 162 ezer 421 forintos átlagkeresete is 51 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól - derül ki a megye helyzetét gazdasági szempontból elemző kiadványból.

A Nógrád megye Top 50 című kiadványa a megye gazdasági súlyát azzal az adattal jellemzi, hogy míg a nógrádi társas vállalkozások az országos gazdálkodói kör egy százalékát képviselik, addig a 2011. évi értékesítési árbevétel és hozzáadott érték mindössze 0,4 százaléka képződött helyben.

Az adatok szerint nem változott jelentősen a megye gazdasági szerkezete,  meghatározó volt a feldolgozóipar, benne a gépipar és a kohászat, illetve a kereskedelem. E húzóágazatok 214 milliárd 846 millió forint nettó árbevételt realizáltak, ez a megyei összes árbevétel 66,4 százalékát tette ki. Elemzik a külföldi befektetők szerepét is. Eszerint a megyében működő 4222 társas vállalkozásból 121 cégben rendelkeztek külföldi befektetői részesedéssel, a 44 milliárdos jegyzett tőke 21,4 százaléka külföldi, ami meghatározóan a gépiparban, a vegyiparban és a kohászatban volt jelen.

A Top 50-es kör 34 nyereséges vállalkozása 4,1 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 16 cég viszont 4,6 milliárdos veszteséget könyvelt el. A nettó árbevétel, az átlagos állományi létszám és a hozzáadott érték alapján Nógrád megye vezető cégei a balassagyarmati Delphi Thermal Kft., a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a Wamsler SE Európai Részvénytársaság voltak 2011-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.