BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A franciáknak az se jó, ha nő a piaci bizalom az eurózóna iránt

Az euró árfolyama lesz az egyik fő témája az eurózóna pénzügyminisztereinek mai, kora délután kezdődött ülésének, amelyen már a testület új vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem elnököl.

Az euró árfolyama az elmúlt hónapokban jelentősen erősödött a valutaunióval szembeni piaci bizalom növekedése miatt. Az árfolyam erősödését azonban Párizs megállítaná, miután az negatívan befolyásolja termékeinek versenyképességét az exportpiacokon.

A francia államfő, Francois Hollande egyenesen azt javasolta, hogy jelöljenek ki egy középtávú árfolyamcélt az euró számára, azonban ezt az ötletet Berlin a múlt héten elutasította, a szintén jelentős exportteljesítményt produkáló Németország szerint ugyanis jelenleg kedvezőnek tekinthető az euróárfolyam.

Az Eurócsoport ülésére igyekvő francia pénzügyminiszter jelezte: a tanácskozáson megvitatják majd a kérdést. Pierre Moscovici szerint szorosabb együttműködést kell kialakítani az eurózóna tagállamainak, hogy aztán az ügyben hatékonyan tudjanak fellépni a G20-as tárgyalásokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.