BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik az export és az import is

2012 utolsó hónapjában 7,9, illetve 6,4 százalékkal csökkent az export és az import euróértéke a bázisszinthez képest, míg a devizaárfolyamok jelentős változása miatt a forintértékekben mért visszaesés kétszámjegyű volt, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Éves szinten a forgalom euróértéke szinte nem változott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2012. decemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 1554 milliárd forintot (5,5 milliárd eurót), a behozatalé 1499 milliárd forintot (5,3 milliárd eurót) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete 35 milliárd forinttal, euróban kifejezve 108 millióval lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest – írja a KSH. A decemberi kivitel 73, a behozatal 67 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Elemzők 360 millió eurós többletre számítottak, ehhez képest a 192 millió eurós decemberi egyenleg negatív meglepetést jelent.

2012. január–decemberben a kivitel értéke 23 189 milliárd forint, a behozatalé 21 186 milliárd forint volt. A kivitel és a behozatal forintértéke csaknem azonos mértékben, 3,8, illetve 4,0 százalékkal emelkedett, a devizaárfolyamok alakulása miatt ugyanakkor az euróértékek szinte nem változtak. A KSH szerint a külkereskedelmi mérleg 2003 milliárd forint aktívumot mutatott, ez 24 milliárd forintos javulás a 2011. január–decemberi 1979 milliárd forintos többlethez viszonyítva.

A várakozásoktól elmaradó, 192,3 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben decemberben, ami 108,2 millió euró romlást jelent az egy évvel ezelőtti 300,5 millió euróhoz képest – írja Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint az export és az import visszaesése részben a naptárhatásnak, részben a kiábrándító ipari adatoknak köszönhető.

A statisztikai hivatal tegnapi közleménye szerint az ipar tavaly decemberben 7,6 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest. Az ipari adat megerősítette azt a várakozást, hogy Magyarország recesszióban maradhatott a tavalyi negyedik negyedévben. „Az igen gyenge külkereskedelmi adatok összhangban vannak a német export 6,9 százalékos, valamint import 7,3 százalékos visszaesésével, amit szintén nagyrészt naptárhatással magyaráznak” – vélte Suppan.

„Az import ugyanakkor már a második hónapja mutat kisebb mértékű visszaesést, ami egyrészt azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben a nettó export növekedéshez való hozzájárulása csökkenhetett, másrészt arra utal, hogy a belső keresleti komponensek közül pozitív irányú elmozdulás történhetett” – írta Suppan. „Mivel a fogyasztás feltehetően nem élénkült érdemben a kiskereskedelmi adatok alapján (a decemberi adat még nem ismert), ezért vagy a beruházások, vagy a készletek mutathatnak meglepetést a tavalyi utolsó negyedévben”, magyarázta.

A tavalyi évben összesen 6,929 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelemben, ami 131 millió euró csökkenés az előző évi 7,06 milliárdhoz képest. „Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúraindikátorok az európai gazdaság recessziójának némi enyhülését jelezték”, tette hozzá az elemző.

„Nagyon gyenge tavalyi GDP-adatot sugallnak a mai külkereskedelmi számok” – vélekedett Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője hozzátette: a külkereskedelmi szufficit ezzel tavaly 7 milliárd euró alatt volt, ami kissé elmarad a 2011-es értéktől.

Az adat nem túl jó, hiszen a tovább csökkent belső felhasználás az exportnál gyengébb importdinamikát indokolt volna. A 2013-as év kezdete azonban a növekvő autóipari kibocsátás miatt jobb lehet a tavalyi év végénél - tette hozzá.

„A 2012 utolsó negyedévére vonatkozó havi adatok a korábban vártnál gyengébb ipari, illetve exportteljesítményt jeleztek. Emellett továbbra is gyenge maradt a kiskereskedelmi forgalom, októberben és novemberben gyorsuló visszaeséssel. Az építőipar sem mutatott javulást. Mindezek alapján várakozásunk szerint a negyedik negyedév a tavalyi év leggyengébb negyede lehetett, így összességében mélyülhetett a recesszió” – vélte Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza.

A Citigroup közgazdászai szerint mélyült a recesszió Magyarországon, 2012 negyedik negyedévében 2,1 százakkal eshetett vissza a GDP az előző év azonos időszakéhoz képest. A tavalyi év egészében 1,7 százalékkal csökkenhetett a magyar GDP. A Központi Statisztikai Hivatal február 14-én fogja közölni az előzetes becslést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.